Област Стара Загора

Събор на ''Св. Николай'' и Храмов празник в с.Долно Сахране
ежегодно събитие

с.Долно Сахране,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Празник на селото. Църковният празник е на същата дата. Традиция е на този ден местната управа да раздава риба на жителите и гостите на празника.
Фолклорни фестивали и събори
През една година, в първата седмица на месец юни се провежда фестивал за детско народно творчество "Загорче". На него се представят местни автентични обичаи от всички етноси в България.

През годините долносахранските деца са възпроизвели обичаите Лазаруване, Коледуване, Гергьовден и др. Всяка пролет на Сирни заговезни се провеждат кукерски игри. Събитието се превръща в празник за селото. Кукерският ансамбъл посещава домовете на долносахранци, за да прогони злите духове и дари с мир и благодат домочадието. Вечерта се пали огън в центъра на селото, момците го прескачат за здраве и късмет.

Селото се намира между Казанлъшката и Карловската котловина. Разположено е близо до яз. Копринка.

В съседство със село Долно Сахране се намира древната столица и представителен град на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Севтополис, основан от тракийския цар Севт III, понастоящем под водите на язовир Копринка. Севтополис бива превзет и унищожен като знак за края на властта на Севт ІІІ от келтите по време на югоизточния лъч на тяхното преселение през трети век преди Христа.

В периода от 278 до 213 г. пр. Хр. по долината на река Тунджа келтите обединили под своята власт в царство, просъществувало повече от 60 години, и други племена (етосаги, тектосаги, трокми, толистобогии и част от одрисите), които не последвали келтските завоеватели в малоазиатските им походи.

За контакти :
Телефон: 04329 / 2260




Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори




Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания