Област Стара Загора

Събор на ''Малка Богородица'' с.Манолово
ежегодно събитие

с.Манолово,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Село Манолово се намира в подножието на средна Стара Планина,в Розовата долина на 30 км от град Казанлък, в близост до резерватите "Централен Балкан" и "Джендема". Административно е разположено в Община Павел Баня, като граничи със селата Тъжа, Осетеново и Александрово.
Фолклорни фестивали и събори
Манолово е китно селце в полите на Стара планина, с традиции в отглеждането на етеричномаслени култури и производството на розово масло. През 1974 г. е построена розоварна, собственост на Димитър Стефанов. В селото преобладаващото неселение е от български произход, които съвместно съжителстват с български граждани от ромски и турски произход. През него минава главен подбалкански път, както и ЖП линията София-Бургас.

Природните забележителности са много и качествено отрупани по склоновете на планината. Поляновите области-Високите камъни и Юрдалан са прекрасни източници на гъби и билки. Идеално място за пасище и излет. Невероятна гледка разкриваща ни долината и стигаща чак до град Казанлък.

На Високите камъни има място наречено "Крали Марковата стъпка"-скална деформация приличаща на стъпка за, която легендата разказва че е стъпил там и на средна гора Крал Марко. Като културни забележителности можем да отбележим читалището ''Михал Захариев /Манол/'' от където и идва името на селото-Манолово. Той е бил партизан който умело се е справял със задачите си и е бил обичан от селото. Има два паметника-на центъра и пред къщата му. Действащо е училището, което е основно има и детска градина и клуб на пенсионера.

За контакти :
Телефон: 04362 / 2260
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания