Област Стара Загора

Събор на ''Св. Арх. Михаил'' в с.Горно Сахране
ежегодно събитие

с.Горно Сахране,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Селото се намира на 3 км южно от Стара планина и 5 км северно от Средна гора, в западната част на Розовата долина. На два километра южно от селото преминава главен път №6 София – Бургас (европейски път E871).
Фолклорни фестивали и събори
Местното културно-просветно дружество на каракачаните “Карамандра” организира Илинденския каракачански събор ежегодно.В селото се провежда събор и има кукери.Също така има и лазарки.

През 1905 г. е основано читалището „Светлина“. До 1960 г. то пребивава в различни сгради, докато тогава е решено да се построи собствена, която е завършена през 1965 г. През 1980 г. е наградено с орден „Кирил и Методий“ I степен за активната си и народополезна дейност.

Към читалището има група за автентичен фолклор „Перуника“, която разучава, съхранява и популяризира горносахраненските песни, обичаи и традиции. Има и естрадно-сатиристичен състав, в който са гастролирали Стоянка Мутафова и Георги Парцалев.

Ансамбъл „Каракачани“ популяризира каракачанския фолклор. Има турнета и в чужбина.

В читалището е изложена Етнографска сбирка, показваща бита на българите през вековете, а библиотеката към читалището притежава 11 000 тома техническа и художествена литература.

За контакти :
Кметство : 04357 /2260
kmetstvo_gornosahrane@mail.bg

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания