Област Стара Загора

Събор на ''Св. Арх. Михаил'' и Храмов празник в с.Преславен
ежегодно събитие

с.Преславен,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 1 глас
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Сборът на селото е на "Архангеловден", който е на 8 Ноември.
Преславен е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Селото е възникнало през 16 век или в годините на османската власт с наименование - Гюреджий, като основатели се считат братята Гюро И Джуро. През 1917 год. цар Фердинанд с Указ преименува селото от Гюреджий на с. Преславен, тъй като през Балканската и Европейската война са дадени много жертви - български войни около 30 човека в т.ч. трима братя ергени - синове на Пейо Енев.

В селото е изградена и поддържана църква с патрон „Свети Архангел Михаил" със над 120 годишна история. Същата е вписана заедно с дворното место и други допълнителни постройки като национален материален недвижим паметник на културата с художествено значение с писмо № 932 от 27.03.1978 год. Църквата е функциониращ религиозен обект.

В селото е учредено и функционира народно читалище "Димитър Наумов" от 1908 г. Читалищната сграда е едно модерно театрално творение с разкошен киносалон от 250 места, голяма сцена с прекрасна гримьорна, модерна библиотека с 7000 тома литература, пенсионерски клуб и тенис-зала. При тези прекрасни битови условия има сформирана певческа група от 15 жени и битов оркестър „Минчо Недялков", който съпровожда на певческата група и участва самостоятелно на местни, национални и международни събори и конкурси.

Празник на житото - "Пътя на хляба" през юни.Началото на празника бе поставен на 5 Юли 2014г.

За контакти :
Кметство :
Адрес - п.к. 6048 с. Преславен
Телефон - (04113) 2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания