Област Стара Загора

Събор на 23 Септември в с.Братя Даскалови
ежегодно събитие

с.Братя Даскалови, община Братя Даскалови, Област Стара Загора

Вашата оценка
23.09.2022 г. -
23.09.2022 г.


 
Всяка година на 23 септември село Братя Даскалови празнува своя празник. Селищата в община Братя Даскалови са носители на основните исторически и културни ценности на Тракия.
Фолклорни фестивали и събори
Тези ценности, включително уникалния тракийски фолклор, съчетани със стопанската традиция са нещата , които общината има за цел да развива и през следващите десетилетия.
Фолклорни фестивали и събори
Село Братя Даскалови е създадено през 1956 година от сливането на двете села на двата бряга на Омуровска река - Гроздово на левия бряг и Войниците на десния. До 1947 Гроздово се е казвало Малко Борисово, а до 1906 година Бурнусус, което е и нормалното име на махалата днес.
Фолклорни фестивали и събори
Войниците до 1906 година се казва Войник махале. Кръстено е Братя Даскалови на тримата братя Даскалови Димитър (1883-1923), Иван (1885-1923) и Никола (1895-1923- участници в Септемврийското въстание 1923 г. Разстреляни на 4 октомври през нощта край Аязмото в гр. Стара Загора.

* Паметник на братя Даскалови
* "Момина могила"
* "Юргича"
* "Тресковата чешма"
* "Новата чешма"


Разположена в Горнотракийската низина, община Братя Даскалови заема 497,434 кв.км от територията на Старозагорска област. Тук живеят 10 000 човека в 23-те села на общината.

Общината е типичен селски район. 63 % от поземления ресурс са земеделски територии. Това предопределя селското стопанство като основен отрасъл на местната икономика. Създаването на ефективен и конкурентно способен аграрен сектор е основна цел на общинското ръководство. Бъдещето на селскостопанското производство в общината е в засиленото участие на високопроизводителна техника и на съвременни технологии. Добре развито е растениевъдството. Водещи браншове са зърнопроизводството, лозарството и овощарството. Съществуват добри почвено- климатични условия за развитие на маслодайната роза, лавандулата, памука. През последните няколко години вложените инвестиции в земеделието доведоха до увеличение на лозовите насаждения с около 3 000 дка, лавандуловите с 270 дка, розовите с над 330 дка, овощните градини с 300 дка вишни.

Пътната инфраструктура е от особено важно значение за икономическото развитието и подобряването на комплексната жизнена среда на общината. Затова нейното подобряване е водещ приоритет в плана за развитие на общината в следващите няколко години.

За повече информация :
Община Братя Даскалови

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания