Област Стара Загора

Събор на 23 Септември в с.Оризово
ежегодно събитие

с.Оризово, община Братя Даскалови, Област Стара Загора

Вашата оценка
4 от 1 глас
23.09.2023 г. -
23.09.2023 г.


 
Събор на селото - 23 септември. Оризово е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.
Фолклорни фестивали и събори
В равното тракийско поле е разположено с. Оризово, едно от 23 села, съставляващи Община Братя Даскалови.

Съседни села са Плодовитово, Черна гора, Гранит и Опълченец. На североизток от селото е разполжен Оризовският язовир. Източно от село Оризово се е намериало тракийското селище Ranilum. Много жители на селото взимат активно участие в Партизанското движение в България.

Първоначално името на селото е Челтукчи. От 01.01.1907 г. с указ на княз Фердинанд е преименувано в с. Оризово. Като най-стар паметник на културата е праисторическата Делииванова могила, която се намира около 3 км. Североизточно от селото. В нея са открити материали, които датират от четири различни епохи – неолит, каменомедна, бронзова и желязна.

Из района на землището има много следи от съществували селища на тракийски племена, които са населявали района 2000 г. пр. Н. е. Едно от тези селища е било разположено на мястото, където днес се намира селото. Некрополът му, състоящ се от две могили се намира в днешния парк на селото. Едната могила е превърната в костница. Съществуват още такива могили, намиращи се западно, северозападно, югозападно то с. Оризово. Гордостта на жителите са последните археологически открития- две погребения- на кон с желязна юзда между зъбите и с изцяло запазен скелет и на погребение само на конска глава. В Старозагорския музей се съхранява пътна колона от времето на римските императори.

Читалището е основано през 1923 г. Към него е подредена библиотека с 17000 тома. Самодейците са участници в съборите за надпяване – гр. Копривщица, където доказват неувяхващата красота и сила на народното творчество. Обединено детско заведение „Детелина” е открито през 1977 г. с капацитет 140 деца. Днес в него се радват на своето детство 45 деца. ОУ „Христо Ботев” е открито през 1882 г. В него учат 180 деца от с. Оризово и с. Опълченец. Учениците спортуват на голям футболен стадион, а в свободното си време са в местната дискотека.

Здравеопазването е приоритет за селото. Лекарски и стоматологичен кабинети обслужват 1500 пациенти. Придобивка на селото е ЖП гара, обслужваща пътници по направление Пловдив-София и Стара Загора – Бургас. В центъра на селото се намира сградата на кметството, поща и модерен търговски комплекс, обслужващ населението от околните села.

Оризовци имат голямо основание за любов и гордост. Това основание е големият български поет Павел Матев, завещал на България поезия, която остава вечна.

Халка Бунар - карстов извор (164 л/сек) на около 2 км. от селото.

Златна Тракия- обляна от слънце и топлина, раздаваща любов и плодородие. В нея живеят трудолюбиви и лъчезарни хора.

За контакти :
Кметство : 04132/2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания