Област Стара Загора

Събор на ''Св. Петка'' в с.Сърневец
ежегодно събитие

с.Сърневец, община Братя Даскалови, Област Стара Загора

Вашата оценка
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Отбелязване с голямо и шумно тържество събора на селото - Петковден. Това китно селце се намира в подножието на Сърнена Средна гора, точно под връх " Гол мъж ". Въздухът е много чист и е много приятно за живеене. Старото име на селото е Караджаверан (от турски : болна сърна), тъй като много често в селото е слизала сърна.
Фолклорни фестивали и събори
На 14.02. - Трифон - Зарезан (стар стил) отбелязване чрез въстановката на обреда "зарязване" с участието на част от читалищните дейци от НЧ "Пробуда";
Отбелязване на празника на жената - 8 март, с голямо тържество организирано от НЧ "Пробуда" ;
Посрещане на Първа пролет с тържество, на което инициатор беше НЧ "Пробуда"
Отбелязване на Великден;
Тържество послучай "Деня на славянската писменност и култура - 24 май" с участието на читалищните дейци;

Другото старо селище, което датира от времето на траките и наистина, че от началото е било тракийско говорят материалите открити в гробницата на Пармалова могила – разкопана от Стойно Стоев Димов, жител на село Сърневец през 1940г. В тази гробница трупът на мъжа е бил изгорен, какъвто обичай са имали траките. В гробницата са намерени съдове от изпечена глина, представени от един кратер „гърне”, глинена чаша, връх от копие, с които са си служили траките. Тези материали сега се намират в Пловдивският музей. От формата, направата и художествената изработка на съдовете може да се съди, че траките по това време са живели заможен живот, повлиян от гърците.

От Византийско време е останала една развалена крепост Кале - намираща се в местността Градицето от времето на византийският император Юстениян І от 565 до 527г. преди новата ера. От това време са намерени и монети с лика на Юстениян І и Цемисхли. Населяващите това селище са се занимавали предимно със земедалие, скотовъдсто и занаятчийство, а през тракийско време процъфтяла търговията, вследствие на връзките на траките с гърците. Останки са намерени в местността Градището, Могилата, Калашлари /Калъчлари/.

Известно е от историтя, че след като завладяват България и другите балкански страни, турците започват масово да се заселват в новозаграбените земи. Добрият климат, сравнително плодородната почва, вековните неизползвани гори, изобилието на местности с извори и течаща вода, привлекли вниманието на алчните завоеватели.

Православно християнство.
* Кметство с.Сърневец,
* Български пощи,
* Народно читалище "ПРОБУДА" - 80 години от създаването му (2008г.)
* Църква "Света Параскева" - открита през 1932 год.
* Народно читалище "ПРОБУДА"
* Пармалова могила
* Сърнена гора

За контакти :
Кметство : 04133/7260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания