Област Стара Загора

Събор на ''Св. Петка'' в с.Бузовград
ежегодно събитие

с.Бузовград,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Празник на селото-св.Петка. Село Бузовград се намира на 5 километра от град Казанлък, в полите на Средна Гора. Растоянието от София до Бузовград е 168 километра
Фолклорни фестивали и събори
В българската традиционна култура е съхранена изконната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник и покровител (обикновено това е патронът на църквата в селото).
Фолклорни фестивали и събори
В деня на събора, освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана (центъра). На този ден всички роднини се завръщат в дома на родителите си, а неписаният закон повелява всеки странник да бъде скъп гост на семейната трапеза.

Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом. Характерно за селата от Казанлъшка община е приготвянето на „курбан" ( древно ястие от вода, сол и месото на принесеното в жертва агне), който се осветява от свещеника и всеки хапва от него за здраве и берекет на цялото село.

На юг от селото в Средна гора се намира тракийски мегалит от третото хилядолетие преди новата ера. До мегалита се достига по екопътека, на около 45 минути пеш от селото.

На 19 март 2006 г. над този мегалит
е разпръснат праха на проф. Александър Фол след неговата смърт на 1 март 2006. Така е изпълнено последното желание на големия български историк и траколог. Прахът на професор Александър Фол е разпръснат на 3 места едно от които е мегалита над село Бузовград.

По традиция в деня на пролетното равноденствие- 21-ви юни, много хора се събират пред Слънчевата врата на Мегалита.От древността това място е считано от траките като Врата към отвъдното.

Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие събира стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.

За контакти :
Кметство: с. Бузовград
6159, ул. „9-ти септември” 31
0431 98 330

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания