Област Стара Загора

Събор на ''Св. Николай'' в с.Голямо Дряново
ежегодно събитие

с.Голямо Дряново,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
4 от 1 глас
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Празник на селото- Никулден
Фолклорни фестивали и събори
В българската традиционна култура е съхранена изконната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник и покровител (обикновено това е патронът на църквата в селото).
Фолклорни фестивали и събори
В деня на събора, освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана (центъра). Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом.

Характерно за селата от Казанлъшка община е приготвянето на „курбан" ( древно ястие от вода, сол и месото на принесеното в жертва агне), който се осветява от свещеника и всеки хапва от него за здраве и берекет на цялото село.

На този ден всички роднини се завръщат в дома на родителите си, а неписаният закон повелява всеки странник да бъде скъп гост на семейната трапеза.

Северно от селото има тракийски могили. До 1879 г. е било изцяло турско. Името му е било Бичерлии. След изселването, около 1885 г. тук пристигат колибари от Габровско.

Хората от селото са православни християни. Има нова църква, открита през 2001 г. Училището датира от 1886 г. Нова сграда на училището е построена през 1935 г. Читалището е основано през 1902 г.

Северно и югоизточно от селото има смесена широколистно-иглолистна гора.

В миналото, до 1973 г., имаше вековни брястове,които заболяха от холандска болест и бяха изсечени. Най-старият орех в България (500 годишен) се намираше до 1993 г. в югозападния край на селото. Има много стари орехи и дрянове.

Големи орехови градини (3000 дка) се намират южно и западно от селото.

Северно от селото извират десетина потока, а на 200м източно от селото тече река Лешница. Началото ѝ е 20 км на север под връх Корита в Стара планина. Влива се на 4 км южно в яз."Копринка"
Фолклорни фестивали и събори
Стари къщи - тревненски стил, паметници на културата:

Малешковата
Къщата на Косьо Иванов и синове Кръстю Косев и Косъо Косев - най-голямата и просторна къща в селото, построена през 1895 г. с действащ дюкян след 1944 г. (производство на боза и тахан халва).

Ланковата

Тотьо Бумбаловата
Къщата на Деню и Гуна Бумбалова (сега на сем. Ангелови) - строена 1899 г., с 6 стопански постройки (навес, обори, плевни), с двойна пещ, с музейна битова стая, двор с течаща през него вада с бухнал чемшир, с много дървета и трева, с двуметрова ограда.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : с. Голямо Дряново; тел: 0431 98 333Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания