Област Стара Загора

Храмов празник на ''Св. Петка'' и Събор в с.Енина
ежегодно събитие

с.Енина,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
3.8 от 6 гласа
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
В село Енина всяка година се организира празник на селото, посветен на света Петка. Празникът се провежда на 14 октомври и събира гости от цялата област.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция се организира празничен концерт с участието на популярни певци и състави, а също и на ученици от местното училище.
Фолклорни фестивали и събори
Задължително се прави и празничен курбан, около който се вие и весело всеобщо хоро.

Енина е красиво село,
разположено в подножието на Стара планина. В непосредствена близост до него е. Крън. Историйте на двете села са тясно свързани. Още в миналото, Енина е било известно със спретнатите си и чисти къщи, добре подредени, въпреки многобройните семейства, с малки стопанства, разположени в райски градини.

Легендата за основаването на селището
се свързва със символа му, чийто паметник може да се види в началото на селото при влизане от Казанлък - козарката Яна. Легендата разказва, че Яна била най-красивата девойка в своето село, но отрано осиротяла и трябвало сама да изкарва прехраната си.

С песен извеждала Яна сутрин козичките и с песен ги връщала, когато слънцето се скривало зад пламналите от лъчите му планини. Обичали Яна хората, защото била мила, добра и красива и с нея целият свят изглеждал красив. Влюбил се в нея най-личният момък в селото.

Беден бил момъкът, но имал дарба - в ръцете му всяко дърво се превръщало в чудна приказка. Дълго време крил момъкът любовта си, дълго време скришом поглеждала и Яна към него. Един ден, едно от най-малките Янини козлета се изгубило и девойката тръгнала да го търси.

Когато го намерила, макар да познавала всяко планинско кътче, Яна за първи път попадала на едно дивно място - зад нея могъщ и властен се издигал Балканът, а топла и гостоприемна пред очите й разтваряла ароматна прегръдка Долината. Накрая Яна намерила своя дом. Върнала се в селото, простила се с всички и се върнала на онова прекрасно място, в което останало сърцето й.

Тръгнала тя, но чула стъпки да я следват - зад нея вървял момъкът, не позволило обичливото му сърце да изгуби единственото, което обичал най-много на този свят. На мястото, показано от козичката, Яна и момъкът създали своя дом.

Но девойката и момъкът толкова липсвали на хората от селото, че те постепенно започнали да се заселват около тях и така постепенно се оформило...село Енина.

Църквата "Св. Петка"
Там е намерена една от най-ценните за българската историография книги - Енинският апостол (XI век) . Написана е на кирилица, но на места под кирилските знаци прозират глаголическите букви, което подсказва, че първоначално книгата е била написана на глаголица, а после, текстът от страниците от агнешка кожа е бил изтрит и пренаписан на кирилица. Сравнявайки знаците, историографите могат да проследят през кои епохи как точно се е променял езикът ни.

Най-старият книжовен паметник на старобългарски език в България е намерен на 22 декември 1960 г. в двора на храма „Света Параскева“ от майстори, които са реставрирали църквата. Храмът е с уникална архитектура, поради което е обявен за културен паметник с национално значение.

Апостолът, като книга се състои от 39 листа, двустранно изписани. Ръкописът представлява богослужебна книга, която се е използвала по време на църковни служби. В нея има избрани текстове от посланията на апостолите и по специално на апостол Павел.

Днес най-старата книга, написана на старобългарски се съхранява в Народната библиотека „Свети Свети Кирил и Методи“ в София.

В село Енина е открит паметник на Енинския апостол
- най-старият документ написан на старобългарски език, откриван в България. 4-тонната мраморна фигура на свети Кирил Философ, от днес гордо се издига в градинката пред кметство на село Енина. Скулпторите, изработили шедьовъра са Иван Колев и Стефан Кавалов.

Часовниковата кула е построена в центъра на Енина, до сградата на кметството. Тя бързо се превръща в негов символ с традиционния си стил. Кулата е представителна за селото - тя е отражение на цялостната му атмосфера.

Около Енина има много красиви и интересни местности като:
"Кампус",
"Чилечето",
"Раева тубла",
"Русалийските гробища", и др.

За контакти :
Кметство : с. Енина
6142, ул. „Енинска комуна” 1
0431 98 306

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания