Област Стара Загора

Събор на ''Св. Арх. Михаил'' в с.Крън
ежегодно събитие

с.Крън,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
4 от 1 глас
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Празник на селото - ''Св.Архангел Михаил''. Село Крън се намира в подножието на Стара планина, в долината на Тракийските царе.
Фолклорни фестивали и събори
Тук има насаждения на маслодайни рози и лавандула. Китното селце се намира в полите на планината, близо до не много висок хълм, където преди векове се издигала крепостта Калето.

След падане под турско робство, част от завзелите крепостта турци остават да живеят в селото, там където е то и до днес. Днес то се намира на 7 километра от град Казанлък. Село Крън е на територията на България от 1885 година.

Името му до 21 декември 1906 година е Хасът.

През средновековието Крън
е бил важна за страната ни военна крепост и мощен град. Бил център на Крънското деспотство, към което принадлежели земите на днешните общини: община Павел баня, община Казанлък,община Гурково, община Николаево.

В края на XIII и началото на XIV век тук управлява деспот Елтимир, наричан още Алдимир, който е брат на цар Георги I Тертер.

При избухването на Балканската война един човек от Крън е доброволец в Македоно-одринското опълчение

В селото има училище със 140-годишна история. Училището носи името на Свети Климент Охридски. Сградата е нова, и има обзаведен компютърен кабинет. Близо до училището е разположено и читалище в което се намира и библиотеката на селото.

През няколко години се издава "История на Крън", която описва селото през годините, жителите му и всичко свързано със селото.

За контакти :
Кметство : с. Крън; 6140, ул. „Петко Влаев” 1; 0431 98 315

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания