Област Стара Загора

Събор и Храмов празник на ''Св. Петка'' в с.Черганово
ежегодно събитие

с.Черганово,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
4 от 1 глас
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Празник на селото - св.Петка. Разполага се в Казанлъшката котловина, част от Розовата долина. Близо е до река Тунджа и град Казанлък.


Разполага се в Казанлъшката котловина, част от Розовата долина. Близо е до река Тунджа и град Казанлък.

Добре развити тук са овощарството, животновъдството и земеделието, но онова, което определя настоящето и бъдещето на селото е розопроизводството. И сега, около селото има около 500 дка маслодайни рози и продължават да се засаждат още.

Църквата е забележителна не само с факта че е над 100 г., но и с факта, че е издигната в чест на Св. Петка, чийто мощи вероятно са престояли една нощ на мястото, на което е възникнало по-късно селото. По традиция там, където нощуват мощите на светец, трябва да се построи църква.

Иконостасът на църквата „Света Параскева“ („Света Петка“) е дело на дебърски майстори от рода Филипови.

В българската традиционна култура е съхранена изконната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник и покровител (обикновено това е патронът на църквата в селото).

В деня на събора, освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана (центъра). Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом. Характерно за селата от Казанлъшка община е приготвянето на „курбан" ( древно ястие от вода, сол и месото на принесеното в жертва агне), който се осветява от свещеника и всеки хапва от него за здраве и берекет на цялото село.

На този ден всички роднини се завръщат в дома на родителите си, а неписаният закон повелява всеки странник да бъде скъп гост на семейната трапеза. ю

За контакти :
Кметство : с. Черганово; 6139, ул. „Васил Левски” 35; 0431 98 317

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания