Област Стара Загора

Ден на гр.Николаево
ежегодно събитие

гр.Николаево,Община Николаево,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 1 глас
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Официален празник на Николаево - 6 декември.
Фолклорни фестивали и събори
Ежегоден Събор и Храмов празник ''Св. Св. Кирил и Методий'' на 24 Май.
Фолклорни фестивали и събори
Официалната религия е християнството. Има 2 църкви: "Св. Св. Кирил и Методии" в гр. Николаево и "Св. Арх. Михаил" в с. Елхово. През 2008 г. е започнат строежа на параклис "Св. Вмч. Георги Победоносец" в с. Нова махала.

След освобождението, първите заселници са били 4 рода от с. Гурково: Генчевите (Караманите), Ноугенчожите, Узуновите, Веремите. По късно се заселват от с. Дъбово и от балкана.

Химн на гр. Николаево - "Здравей градче" - текст Минка Банева, музика Пламен Джуров.

Наблизо е Язовир Жребчево. Тук се намира най-големият рибарник в България. Има интеграционен център за развитие и подпомагане на младежта.

Северно от град Николаево в непосредствена близост е хълмът "Асара". На него има ранновизантийска крепост с три реда крепостни стени, която е охранявала прохода Хаинбоаз.

На хълма Асара се намира легендарната "Царска дупка" - сега затрупан вход на пещера. В миналото пещерата е играла ролята на таен изход от крепостта. През нея се е стигало до река Радова и дори доста по-далече /говори се и за подземна връзка с мина Гурково/.

В пещерата хората са криели добитъка си от турците. В нивите между хълма Асара, река Радова и каменния мост е имало и ранновизантийско селище. По време на турското робство селището е носело името Ешекчии /Магарево/.

За контакти: тел.: 04330 / 2040, тел./факс: 04330/2121

За повече информация :
Община Николаево

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания