Област Стара Загора

Събор на Архангеловден в с.Елхово
ежегодно събитие

с.Елхово,Община Николаево,Област Стара Загора

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Архангеловден -Празник на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Старото село се е казвало Барковци и се е намирало 3-4 км. североизточно от сегашното,близо до бреговете на р.Тунджа.

При преместването си на днешното място то сменило и името си на Елхово,поради елховата гора ,която се намирала на това място.

През 50-те години на ХХ век селото е преименувано на Милево - на името на комунистическия деец Милю Минчев от Ветрен, но след падането на комунистическия режим в 90-те години на века е възстановено старото му историческо име -ЕЛХОВО.

През 1982 г. на селото беше чествано четири века от неговото създаване. Според преданието селото било заселено от един беглец овчар от турските безчинства от село Дъбене ( Карловско ) на име Бял Иван. Харесал той мястото на старото село Барковци и се заселил там, после отишъл и довел семейството си и свои близки от Дъбене и Войнягово ( Карловско ),и така се създало днешното село.

Селище, обаче е сьществувало в местността "Градището", и както е видно от името му, то е било малка крепост охраняваща прохода през Средна гора и пътя по билото, който свързвал крепостите при Оряховица и "Сечен камък" при с. Дълбоки от южния склон на Средна гора, което явно е изчезнало при османското нашествие тъй като керамиката намерена в него сочи живот от V-VI век до XIII-XIV в.

По-късно през 1582 г. селото е споменато в един регистър на тимари под името Яхя, спадащо към Казанлък. Друг такъв регистър го споменава през 1692 г. под име ЙЪКЪ ВИРАН (т.е. място с развалини).

През 1828 г. в центъра на селото била изградена първата ниска църква под ръководството на свещеник Андрей Колев Синков. Годината 1828-1829 може да се счете за първата учебна година на килийното училище към църквата.Според д-р Поайе, през 1859 г. селото е имало 330 български къщи и само 40 турски с една черква и една джамия. Селото се е състояло от 3 български и 1 турска махала.

През 1875г. след потушаването на Старозагорското въстание тук намират своята смърт двамата братя Жекови. През 1938 г.е открит паметник на жертвите от войните - Балканската,Първата световна война.

Тук е открит бюст-барелефът на видния български революционер поп Кузман Андреев Синков- съратник на Стефан Стамболов и Васил Левски.

В годините 1896-1897 г. в с.Елхово е открита първата прогимназия в региона.В началото на 20 -те години на двадесети век е било построено новото училище със прогимназия. Подробни сведения за с. Елхово са публикувани в книга записки от двамата родолюбиви българи Братя Андрей и Стефан Овчарови издадена от техният братов син Андрей К. Овчаров.

Селото разполага с добре обзаведен Културен дом, в които се намира читалищната библиотека, която разполага с научна и техническа литература. В центъра на селото също се намира Здравен дом, съвместно с детска градина.

За контакти : Кметство : 04334/2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания