Област Стара Загора

Джазов фестивал ''Джаз форум Стара Загора''
ежегодно събитие

гр.Стара Загора,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 2 гласа
Юни 2023

 
Стара Загора е домакин на джазов фестивал "Джаз форум Стара Загора", който се провежда в средата на м. Юни.
Фолклорни фестивали и събори
Посланието на форума е "Джазът пее на български", тъй като във фокуса на фестивала са вокалният джаз и най-добрите му родни представители, посочват организаторите от Община Стара Загора.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът се организира от Община Стара Загора. Входът за всички концерти е свободен.

Амбицията за представителен джазов фестивал в града на липите не е безпочвена. Тук още през 1984 г. се основава вокална група „Траяна” – уникална за музикалния пейзаж формация, която под ръководството на композитора Кирил Тодоров за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си.

Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация, а международното признание на група „Траяна”, която в края на 80-те години се трансформира във „Фолк Скат Бенд”, надхвърля популярността им в собствената им държава.

Мисията да се утвърди Стара Загора като национална джазова сцена се възражда чрез усилията на тромпетиста Венци Благоев с проекта „Лайв Зара Джаз”.

Началото е поставено през април 2009 г. с концерт на формация, в която на пианото е Пламен Карадонев – още един забележителен старозагорски музикант с успешна кариера в САЩ.

Проектът „Лайв Зара Джаз” обаче има още по-голяма значимост за културния дух на града и заради безплатните майсторски класове, които съпровождат всяко отделно издание. Възможността да се учат от доказали се джазмени дава силен тласък в развитието на младите музикални дарования от Стара Загора. Резултатът – сформира се младежка джазова общност, която вече има множество концерти по време на градски и регионални музикални събития.
Фолклорни фестивали и събори
Община Стара Загора с готовност застава зад идеята за ежегоден джазов фестивал и инициативата на Венци Благоев среща разбиране и подкрепа.

И макар че е време на криза, организаторите са с ясното съзнание, че инвестициите в развитието на културата ще донесат многократна възвращаемост и във всички останали сектори на обществения живот в града.

С учредяването на този фестивал Община Стара Загора си поставя амбициозната цел да превърне града в средище на джаза за Югоизточна България и да приобщи към това изкуство и по-младата аудитория.
Фолклорни фестивали и събори
Провеждането на такъв фестивал е прекрасна възможност за развитие и изява на професионална сцена на учениците от НУМСИ „Христина Морфова" и сериозно подпомага и дообогатява основния образователен процес.

Този форум има потенциала трайно да се впише в културните традиции на Стара Загора, обогатявайки ги със своеобразен колорит - със свободата и философията на джаза, съизмерим по своите внушения и с най-сериозното оперно изкуство.

Стара Загора се гордее, че е градът на Иво Папазов-Ибряма, кларнетист със световна популярност и огромен принос в импровизаторското изкуство.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Стара Загора

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания