Област Търговище

Поповски ''Русалски'' панаир
ежегодно събитие

гр.Попово,Община Попово,Област Търговище

Вашата оценка
4 от 12 гласа
05.06.2023 г. -
11.06.2023 г.


 
Провежда се през „Русалийската неделя“ (седмица), започваща с празника на Свети Дух - понеделник след Петдесетница (50 дни след Великден), откъдето е получил и своето име.
Фолклорни фестивали и събори
Поповски русалски панаир

Един от най-известните панаири в Североизточна България, добил отново тази своя популярност след 1989 година. Продължава една седмица, съпътстван с множество изяви и културни прояви и огромен брой най-различни сергии и панаирни атракции.

Началото на панаира е поставено в първото десетилетие на 20 век с освещаването на един извор, смятан за лековит, намиращ се на територията на днешната Градска градина.

За освещаването на извора се стекли хора от цялата околия и от съседните. Не пропуснали възможността да предложат стоката си и търговците.

Така възникнал панаирът. Той се провежда вече близо столетие без прекъсване.
Фолклорни фестивали и събори
Това е едно от трите събития, заедно с Коледа и Великден, събиращо разпръсналите се в България и по света поповчани отново в техния роден град.

Времето след Петдесетница и Свети дух от понеделник до събота се нарича Русалска седмица.
Фолклорни фестивали и събори
Народното вярване е че, през Русалската неделя, Русаля идват русалии, русалци, русали, откъдето идва названието на седмицата.

Най- често те се смятат за орисници и самодиви, които са вредоносни сили. По-рядко им се приписва силата да лекуват. Най- опасни от цялата седмица се смятат русалската сряда и русалския петък.

За повече информация :
Община Попово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания