Област Търговище

Честване на 3 Март в с.Зараево
ежегодно събитие

с.Зараево,Община Попово,Област Търговище

Вашата оценка
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Поднасяне на цветя на братската могила, издигната в памет на загиналите руски войници от Зарайския полк през 1877 год. при селото.
Фолклорни фестивали и събори
Руски паметник (братска могила), посветен на загиналите руски войници от Зарайски и Моршански полкове на 18 август 1877 г. в сражението при селото.

По време на Освободителната война главните сили на 140-ти Зарайски полк (от град Зарайск, Московска област) и части от Маршански полк били концентрирани при село Зараево в местността Текето.

В местността Лещака на 18-ти август 1877 год. целия Зарайски полк бил унищожен (384 жертви) в неравен бой с 60-хилядна турска войска, предвождана от Кел Хасан паша от Шумен, която настъпила от три страни в гърба на руснаците откъм село Садина.

В памет на тези жертви населеното място, което дотогава носи името Кара Хасан кьой, през ноември 1882 г. бива кръстено Зараево.

Още преди Освобождението българското население имало свое училище от 1845 год., а след края на войната те станали две. Първата известна църква на селото била построена през 1863 год., носеща името на Св. Архангел Михаил, но по време на сраженията през 1877 год. била ограбена и изгорена и отново построена от камък от жителите на селото през 1881 год.

В миналото в местността Текето е имало малък параклис на светец, чиято памет доскоро се е тачела от населението, както от мюсюлмани, така и от християни. Текето е наричано от мюсюлманите - Масар паша, а от християните - Свети Димитър;

В землището на селото има запазени множество следи от далечни епохи: селищни могили, антични и средновековни селища, могили и могилни некрополи и др. В него са намирани в близкото минало и многобройни предмети и монети от различните епохи;

Възрожденски православен храм “Свети Архангел Михаил” от 1881 г.;

Руски паметник (братска могила), посветен на загиналите руски войници от Зарайски и Моршански полкове на 18 август 1877 г. в сражението при селото;
Фолклорни фестивали и събори

Мемориал на загиналите местни септемврийци, участвали във въстанието от 1923 г., разположен парка на селото

За контакти: тел. 06032 / 2222

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания