Област Търговище

Ден на гр.Търговище
ежегодно събитие

гр.Търговище,община Търговище,област Търговищка

Вашата оценка
29.01.2023 г. -
29.01.2023 г.


 
ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ТЪРГОВИЩЕ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО.
Поднасяне венци на признателност пред Морената.
Панихида за загиналите в църква „Успение Богородично”.
Спортни и туристически прояви на хижа „Младост”.
Празничен концерт.

Намерени са останки от селище от Първата българска държава (крепостта Сборище), селище и крепост от Втората българска държава. От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото наименование на селището Ески Джумая. През 1658 г. то става административен център.

Допирът с европейската култура и жаждата за знание подготвят почвата за активна просветна дейност. Още в XVIII век тук е открито килийно училище, което през 1846 г. е преобразувано в светско. В него учителства големият възрожденец Петко Р. Славейков. По това време в града са изградени християнска църква и читалище. Панаирната и занаятчийската слава на Търговище се запазват и в епохата на Възраждането. Развиват се множество занаяти - абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство и др. Градът има своето място в национално-освободителното движение.

През 1872 г. Ангел Кънчев създава таен революционен комитет. Народните будители Сава Геренов и Сава Катрафилов сеят семената на знанието и прогреса. Тук е роден Никола Симов- Куруто - знаменосец на Ботевата чета. През 1934 г. градът e преименуван на Търговище.

Освобождение
Със настъплението на руската армия на 27 януари 1878 година, събралите се от града и околни села турци започнали да се изселват със редовната турска армия към Шумен, в града останали някой от придошлите села турци,черкези и въоръжен башибозук под предводителството на Къзъли Юсуф, Кючук Али и Джун Ахмед, които подложили града и българското население на жесток грабеж и мъчения. Били запалени панаирът, чаршията и българската Срещна махала. Изгорели заедно със стоката си около 400 дюкяна, 7 хана, 50-60 български и турски къщи, както и прочутата кула на градския часовник. Общият брой на жертвите бил около 485 души. Но някои не избрали бягството, а с оръжие в ръка се събрали в отделни къщи със семействата си и се отбранявали. Най-добре организирана била защитата в старата махала Варош. Хаджи Илия х. Марков, предупреден от Замък Ефенди, че турците се готвят да бягат, накупил барут и патрони, и заедно със сина си подготвил голямо количество муниции.

Щом започнали палежите, местните български първенци се събират в къщата на Васил Маньоолу, решавайки да свикат населението от цялата махала и да се защитават. Събрали се към 350-400 човека. Но не навсякъде отбраната имала успех- закланите, застреляни, изнасилени, обесени били много. Не била пощадена и църквата – турци влезли и в нея. Сформирания отряд под предводителството на руския полк. Карганов от три батальона на Охотинския полк, една сотня казаци и две оръдия. Часта незабавно се отправила към града и на 29 януари 1878 година той бил освободен. На следващия ден, по решение на руското командване, петима от заловените башибозуци били осъдени и обесени публично заради деянията си.

Религия
В град Търговище мнозинството от жителите са православни християни, а останалите са главно мюсюлмани (сунити). Има два източно-православни църковни храма („Св. Успение Богородично“ и „Св. Иван Рилски“), както и една джамия. Старата църква, изградена още по време на турското робство, се намира в най-българската част на града — кварталът Вароша. В религиозно отношение Търговище е част от Варненска и Великопреславска епархия.

За повече информация :
Община Търговище
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания