Област Велико Търново

Събор на с.Бадевци
ежегодно събитие

с.Бадевци, Община Елена, Област Велико Търново

Вашата оценка
3 от 1 глас
Май 2022

 
Всяка година в съботите около 15 май се провежда съборът на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Село Бадевци ( Бадювци)
се намира на 6 километра южно от село Средни колиби. Разположено е на висока хълмиста местност с югоизточно изложение.
Фолклорни фестивали и събори
Районът му е карстов. В землището му се намират Бадевските извори, които през 60-те години са каптирани за водоснабдяването на град Елена.

Селото е част от водосборната област (т.нар "чаша") на язовир Йовковци. Околностите са с много красив релеф част от младонагънатата Стара планина, доста свеж и чист планински въздух.

Според проучванията на доц. Димитър Василев този път идвал от античното селище Нове край Свищов, минавал през Никополис ад Иструм, край село Никюп Търновско и през Арбанаси, Харваловци, Бадевци продължавал на юг към село Дрента, Гурково, Стара Загора, Пловдив и по течението на река Места водел до тракийския град Абдера.

Останки от същия още личат в околностите на селото. Местното население нарича трасето на пътя с различни названия- „Друма”, „Стария път”, „Хазнарския път”, тъй като по него в турско време била пренасяна хазната за Цариград.

По-късно в годините на турското владичество Бадевци било овчарско селище. Предание разказва, че получило названието си от един от първите заселници дядо Бадю. Дълго време се води колиби. В 1891 година е наброявало 33 къщи. Населено е само с българи. Има данни, че тук се заселват по-късно преселници от село Осен, Дебърско.

Културна забележителност на селището е селското читалище "Надежда" основано през 1942г, в което са се изнасяли редовно театрални постановки и са се прожектирали различни филми в миналото. Сега на фасадната стена на читалището стои закачена паметната плоча на единствения опълченец на връх Шипка от това китно село.

Той се казва Стефан Богданов Петков
, от фамилията на може би най-известният в селото род - Бабалините. Той участва в епичната битка на вр.Шипка, където се сражава редом с руските войници срещу Изедникът в лицето на турските войни. Оцелява при тези сражения и след Освобождението е направен околийски началник на Провадийска околия(днешен град Провадия).

За контакти : тел.: 06158/474

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания