Област Велико Търново

Събор на ''Св. Варвара'' и Храмов празник в с.Дрента
ежегодно събитие

с.Дрента,община Елена,област Велико Търново

Вашата оценка
04.12.2020 г. -
04.12.2020 г.


 
На празника на църковния храм (4 Декември) в селото се провежда традиционен сбор. Такъв става и на празника Св. св. Константин и Елена- 21 май /3 юни.
Фолклорни фестивали и събори
Село Дрента се намира в планински район, на 22 километра западно от град Елена по протежението на Стара Планина. Разположено по северните склонове на планината, така че с малкото си къщи заема голяма територия.
Фолклорни фестивали и събори
Като всяко село в Еленския балкан,така и Дрента е облагодетелствана с истински природни забележителности – свежият планински въздух, бистрата и всякога студена, клокочеща игриво из гористото усое река, вековните букаци, стройни и извисяващи се във висините и невероятно живописните места за отдих, даващи прекрасна отмора на заморения пътник.

Началото на селището се губи в далечната 1186 година,
когато дали прогонени от угнетители или възхитени от чудната природа, първите заселници са основали новото селище. Сега то се състои от няколко махали пръснати из дебрите на Еленския балкан – Баждари, Горни край, Косевци, Липов рът, Добревци, Караиванци, Разпада.

В по–голямата си част тези махали са обезлюдени, като някои от къщите са пригодени за селски екологичен туризъм. В околностите на селото има неизследвани пещери.

За контакти :
Кметство : 06151/2570

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания