Област Велико Търново

Събор на ''Св. Варвара'' в с.Илаков рът
ежегодно събитие

с.Илаков рът, Община Елена, Област Велико Търново

Вашата оценка
04.12.2020 г. -
04.12.2020 г.


 
Съборът на Илаков рът се провежда ежегодно на 4 декември. През месец май около Гергьовден в последните години се провежда и пролетен събор.

Село Илаков рът
се намира на около 7 километра югоизточно от град Елена. Разположено е на възвишение в подножието на връх Симаново и хълм Чукара, недалече от десния бряг на река Борощица.

До 1943 година селището имало сборен характер и се състояло от няколко отделни махали, наблизо една от друга с общо наименование Илаков рът.

Счита се, че името на селото произлиза от елите, които растели тук. В началото било наречено Елхов рът и впоследствие придобива наименованието Илаков рът. Преданието разказва, че на това място ставало черковище, където жителите на околните махали се събирали на Петровден да се помолят за дъжд и устройвали курбан. Така постепенно се стигнало до обединението на махалите в едно село.

Жителите на махалите участвали в укрепването на руските позиции на Марянската дъбрава, по време на освободителната Руско- турска война. На 11 август 1877 г. махалите са нападнати и запалени от турски башибозук.

На 16 януари 1943 г. е оформено официално сливане на махалите Бръчковци, Витъовци, Драгоевци, Угорялковци, Продановци, Тарханджии и Хвърльовци в село Илаков рът.

Църквата „Въведение Пр. Богородици” е съградена първоначално през 1880 година, но поради недостатъци в строителството през 1907 г. е съборена и през 1908 г. е построена в сегашният ѝ вид.

На входа на църквата на плочи са изписани имената на 41 души от селото загинали във войните. Килийно училище е открито най-напред в махала Драгоевци. Според едни данни това станало в 1826 г., а според други в 1858 г.

В 1882 г. е построена училищна сграда. В 1935 г. на ново място в селото е издигната хубава сграда за училище. Местното читалище „Пробуда” е основано през 1903 г. През 1954 година е построена читалищна сграда. През 1959 г. в селото е открит Дом за деца и младежи с умствена изостаналост "Надежда".

Селото се отличава със страхотна природа. През летния сезон в местността Дядово Владово се раждат страхотни гъби. Най - вече манатарки и булници. В местността има много добри условия за лов. В селото има две ловни дружини.

За контакти :Кметство : 06151/5752

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания