Област Велико Търново

Храмов празник ''Св. Арах. Михаил'' и Събор в с.Лесичери
ежегодно събитие

с.Лесичери,Община Павликени,Област Велико Търново

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Всяка година на храмовия празник ''Св. Арахангел Михаил'' в Лесичери се провежда традиционен общоселски събор.

Църквата „Св. Архангел Михаил“ е построена от учениците на Колю Фичето през 1873 година. Тя носи типичния за този самобитен български строител стил.

Селото се намира в подножието на връх Кутра. От него има връзка за селата Дъскот, Дичин, Стамболово, Мусина, Самоводене. На около половин километър от селото минава река Росица, един от притоците на река Янтра.

Климатичните условия благоприятстват отглеждането на зеленчукови и овощни култури. През 20 години на миналия век много градинари от селото са работили в Румъния и Унгария. В подножието на хълма почвенните условия са много подходящи за лозови насаждения.

В землището на селото са открити археологически доказателства за човешка дейност от времето на Римската империя.

В подножието на хълма "Кутра" при селскостопански дейности бяха намерени останки от храм, който е във форма на детелина(ротонда).

През землището на селото е минавал водопровода, който е снабдявал с вода римския град Никополис ад иструм от водоизточник в пещера около село Мусина. Част от този водопровод е запазен в землището на селото и сега.

В посока на юг - югоизток се намират останки от обелиск , наречен от местното население "Марковия камък". В момента той представлява колона, която се състои от каменни блокове с височина над 5-7 м и диаметър около 3 м. В началото на века е имало две колони с различна височина. Според легенда записана от унгарския пътешественик Феликс Каниц, той е построен от Крали Марко.

Според археолозите, съществуват две версии - едната е, че на това място е имало пост, охраняващ водопровода, а другата е, че тук се е намирала лятната резиденция на император Траян.

Очевидно е, че около тези каменни блокове е имало постройки, което се доказва от останките от глинени съдове, които се виждат след по-дълбока обработка на почвата. Освен това, когато тази площ е засята с пшеница, могат да се видят участъци от по-ниски растения, които очертават сграда, което вероятно се дължи на съществуването на каменни основи.

Близо до Марковия камък се намира чешма и около нея има участък, без растителност. Местното население разказва легендата, че там е имало пещера, в която има съкровище, но който се е опитвал да го намери не се е върнал обратно.

За неговото име има много версии, но най- разпространени са две от тях. Едната е свързана със думата лес или леска и се основава на доминиращата по това време горска растителност в района. Другата версия е, че селото носи името на първия заселник в тази местност-Леско.

За контакти : Кметство : 0882 635 065 ; 0882 618 635 lesicheri@pavlikeni.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания