Област Велико Търново

Надбягване с каруци в с.Драгомирово
ежегодно събитие

с.Драгомирово,Община Свищов,Област Велико Търново

Вашата оценка
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
На Тодоровден има кушии - надбягване с каруци в центъра на селото по главната улица. С коне и каруци жителите станаха част от традиционните за Тодоровден надбягвания.
Фолклорни фестивали и събори
Всички участници в празничните надпревари получиха специални грамоти и парични награди. 20-ина коне от няколко населени места участваха в демонстрациите.

С Освобождението през 1878 г. българинът католик Иван Василчин от Бешенов дошъл в България и огледал запуснатото черкезко село Дели Сюлю и неговите околности, отстоящи на час и половина южно от католическото село Ореш. Намерил мястото пригодно за живеене и след година довел семейството си. Последвали го и други фамилии (общо 141 семейства). Така възникнало ново католическо село, от 1884 г. назовано Драгомирово, по името на генерал Михаил Драгомиров, руският военачалник преминал първи Дунава при Свищов през 1877 г.

Изглежда че не само носталгията по родината на българите католици в Австро-Унгария ще да е бил подбудител на завръщането им в България — според един източник част от фамилиите в село Драгомирово живели в Неготинско (Сърбия) и били преследвани за вярата си, което ги довело обратно в земите на предците им.

В село Драгомирово още от основаването му се обособили три основни махали, две от които католически, наречени банатска — на банатските българи, букурещка — на българи-павликяни, завърнали се от селата Попещ-Леордени и Чопля край Букурещ, и православна ("влашка") — основана от православни българи-преселници от Влашко. В православната махала освен българи от Влашко се заселват и балканджии, а през 1922 г. и бежанци от Вардарска Македония.

Между отделните махали и лидерите им започнала борба за приоритет, достигала дори до ръкопашни схватки, която създавала у външния наблюдател дотам погрешното впечатление да си мисли, че в отделните махали живеели хора чужденци от различни националности. През 1934 г., Драгомирово има население от 1 754 православни и 1 204 католици. За да се усложни допълнително конфесионалната картина, ограничено разпространение в селото намират и отделни протестантски църкви като назаренци, петдесетници и треперисти.

За контакти
Тел.: 063202 / 650; 617

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания