Област Варна

Събор на ''Св. арх. Михаил'' и Храмов празник в с.Голица
ежегодно събитие

с.Голица, Община Долни Чифлик, Област Варна

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Традиционният събор на селото се чества на 8 Ноември /Димитровден по стар стил/.
Фолклорни фестивали и събори
Честване на Петльовден на 2 февруари. Първата седмица на месец август в местността "Гермето" се провежда традиционния вайковски фолклорен събор .
Фолклорни фестивали и събори
До ден днешен съществува традиция да се посреща изгрева на слънцето и да се пълни вада от "Светия кладенец" на шести май-Георгьовден. На северния склон на "Белчова голеш" и "Калето" има естественно находище на "ЛЕОРДА" с друго наименование "див чесън".

Село Голица се намира в Източна Стара планина, в планински район.

Последното местоположение на селото е под височини наречени "голеши", където на югозападния склон се намира селото.Отстоянието от Варна е 58км. а от Общинския център гр.Долни чифлик е 20км. От землището на селото извира Голишката ряка която по-надолу се съединява с Еркешката и образуват река Двойница (Чифте дере, Куру Камчия/Суха Камчия).

Селото заедно със с. Козичино (Еркеч) и с. Аспарухово (Ченге) е един от центровете на т.н. етнографска група "ВАЯЦИ". Корените на това село се крият много назад във вековете самите голичани се имат за преки потомци на аспаруховите прабългари който са останали като остров между славянското население. В селото се говори на много интересен архаичен диалект, запазен и до днес. Голичани са много добри колонизатори като са предали диалекта и фолклора си на много села от Варненска, Бургаска и Добричка област. През годините на турското робство селото се е ползвало с привилегии като дервентджииско село - задължение било на жителите да пазят Дюлинския проход. Нещо с което голичани много се гордеят е че през робството в селото никога не са живели турци.

В последните години се засили интереса към останките от т.н. "хемски порти" това е едно грандиозно фортификационно съоръжение което се намира в землището на селото и е служило за отбрана на византииската империя от нашествието на северните племена.след проведените археологически разкопки беше уточнено че датировката му се отнася към 3-4 век от н.е.

След руско-турската война от 1828-30год.една част от жителите на с. Голица, начело с Кара Марин бягат от турците в Русия , като се заселват в Бесарабия - сега Одеска област в Украйна. Там основават село и го наричат Голица. И до днес връзките на двете села не са прекъсвали.

Тези връзки започват учениците , като си пишат писма - така наречените "до непознато другарче" , след това на няколко пъти на групата за автентичен фолклор на българската Голица гостува в с. Голица - Украйна и съотвенто на украинската Голица в България

Жителите на селото са източно-православни християни. Читалището в селото е едно от работещите читалища като към него има сформирани – женска група за автентичен фолклор,детска група,танцов състав и много индивидуални учасници.

Църковният храм е построен и осветен през 1850 г., именуван е на Св. Димитрий Мироточиви. Реставриран е през 1998г. В момента се нуждае от смяна на керемидите на покрива. На север от селото са разположени верига от каменисти полуголи хребети наречени "ГОЛЕШИ" като всеки голеш е именуван, например "Тенкия голеш" "Големия голеш" "Пенов голеш" "Дидеьова чука" "Стара голица".На върха на "Стара голица " има извор-чешма наречена "Светия кладенец"

Типично за голишката кухня е приготвянето на парена баница зелник която се счита за върха на кулинарията. Друго типично ястие за голишката кухня , което се сервира за десерт е така наречения "дървен булгур " който се приготвя от булгур и сушени плодове, като дренки, праскви, ябълки сини сливи. Овкусява се със захар. Приготвя се при весели и тъжни събития - свадба, кръщене, годежи и помени на починали. Тази традиция се е запазила и до днес в кухнята на голишката домакиня.Друг интересен кулинарен специалитет е "втасал пипер" с крушева чорба от диви круши които предварително се заливат с вода която втасва заедно с крушите и с нея се залива пипера овкусена с /крухче сол/

За контакти :
тел.05149/22-20, 0884/619-978
e-mail: obst_dchiflik.golica@mail.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания