Област Варна

Събор ''Св.арх.Михаил'' в с.Градинарово
ежегодно събитие

с.Градинарово,Община Провадия,Област Варна

Вашата оценка
2.5 от 2 гласа
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
''Архангеловден'' – празник на село Градинарово.
Градинарово се намира на 17 км.на запад от Провадия.На около 2 км.западно от селото тече р.Главница/Ана дере/,един от главните притоци на р.Провадийска.Релефът на селото е изцяло равнинен.Климатът е умерено континентален.На около 3 км от селото в посока северозапад се намират язовир"Снежина"и средновековната крепост "Хамбарлъка", а на 5 км западно е крепостта "Голям Асър".

Първите писмени сведения за селото са от ХVІ век/около 1573 г./като в официалните турски документи то фигурира като Кьопеклу.В данъчен регистър на джелепкешаните в кааза Провадия са записани имената на трима мюсюлмани от Кьопеклу-едри животновъди,които дължат данък на държавата в размер на 110 овце,По това време селото се намира на около 2 км южно от сегашното си местоположение,по левия бряг на селската река,близо до вливането и в р.Ана дере.

Предполага се, че в началото на ХVІІ в.селото се премества приблизително на днешното си място около естествения извор "Маслака".В местността "Корийката" на около 300 м северно от селото са открити християнски гробища.При извършване на комасацията през 1937 г.надгробните камъни са извадени и мястото е разработено.

По време на Руско-турската война от 1812 г.селото е опожарено от черкези и част от хората са избити.Останалите живи се спасяват с бягство, установяват се в Украйна и през 1813 г.,заедно с изселници от с.Смядово,основават с.Криничное,Одеска област /2/ .До първата половина на ХІХ век преобладава турското население.След Руско-турската война 1828-1829 г.,с идването на заселници от с. Ченге/Аспарухово/, с.Кюпрю кьой/Ивански/, с.Марковча и с.Кюлевча,българското население постепенно се увеличава.

* Църква „Архангел Михаил“, осветена 1865 г.
* Читалище „Надежда“, основано 1900 г.

За контакти :
Кметство : 0882260225
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания