Област Варна

Храмов празник на Ботевският манастир ''Св. Марина''
ежегодно събитие

с.Ботево, община Аксаково Област Варна

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
17.07.2023 г. -
17.07.2023 г.


 
В деня на ''Св. влкм Марина'' храмов празник чества едноименната света обител при село Ботево. Параклисът датира от 1884 г., както и двете къпални – мъжка и женска – всичко върху извора.
Фолклорни фестивали и събори
“Манастирът на добруджанци”
, както още е известна св. обител край с. Ботево, с патрон св. мчца Марина, се намира на около 35 км. от гр.Варна.
Фолклорни фестивали и събори
Традиция е било на храмовия празник да има сбор – незабравен от ботевци и днес! Кервани от каруци са се проточвали срещу празника от цяла Добруджа, Варненско, Провадийско, Вълчидолско и т.н. Всеки си знаел мястото – провадийския керван в единия край, до тях каруците на ветренци и т.н...

Стари и млади отивали най-напред в параклиса, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и упокоение на близки и сродници. После се отбивали в къпалните, откъдето вадели с кепчак вода и пиели за здраве. По отколешна традиция, някои са “пренощували в параклиса”.

Малко е известно днес , че под “пренощували за здраве в храма” трябва да се разбира, че нашите баби и дядовци са участвували във всенощното бдение, което се служи срещу храмов празник!...

След запустението, което преследва всички църкви и манастири, с начална дата девети септември..., в последните години “добруджанския оазис” се възстановява. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, финансовата помощ и сърдечната пристрастност на сем. Бисерка и Петър Петрови от Варна, днес манастирът “Св. Марина” има нов облик.

Ремонтиран е параклисът с двете къпални. Изградени и изцяло новообзаведени са четири стаи за поклоници, както и магерница към тях.

Оскъдни са запазените сведения за манастира. Във в-к “Македония”, бр. 39 от 23 септември 1871 г. Димитър Станчев, задомен в с. Юшенлий (старото име на с. Ботево) учител, основател на местния революционен комитет, писател-патриот, близък приятел с Любен Каравелов и Христо Ботев, помества статията “Дълъп дере”, в която пише:

“...Там, в храсталака, извира много студен извор, обграден отвътре с камани, колкото гробница, а стените горе ачик, в който се намира хемен до пояс вода, що тече непрестанно и ся изтича по-долу от зданието, дето има особен извод и изтичащата вода образува река. Кара долапи, тоже полива бахчи...”
Фолклорни фестивали и събори
Авторът съобщава, че тука ставал сбор, на който се стичала цяла Добруджа.

Изворът е бил собственост на турчина Сали Топчи бей от Добрич и тук той си прекарвал лете “сеферич” с харема си.

Решил да си направи сарай, но при разкопките изкопали кръст с надпис “Св. Марина”. Той продал цялата местност на дядо Лечо от с. Ботево за два коня, пет кози и три рогозки. Дядо Лечо пък я подарил на черквата...
Фолклорни фестивали и събори
В аналите на Варненската и Великопреславска митрополия манастира датира от 1940 г., като мъжка света обител. По това време той представлява и граничната зона на България с Румъния.

За контакти :Телефони за връзка с монастира са:
- 0988886492 - отец Прокопий
- 0886523609 - отец Андрей
+35951172220Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания