Област Видин

Празник на нар.творчество в с.Шишенци
ежегодно събитие

с.Шишенци,община Бойница, Област Видин

Вашата оценка
2 от 1 глас
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
На 3 Март е местният празник на народното творчество. За пореден път в Народно читалище „Поляна” ще бъдат изнесени националните костюми на село Шишенци.
Фолклорни фестивали и събори
С бал в автентични народни носии във видинското село Шишенци отбелязаха националния празник и годишнината от създаването на местното читалище.

Традицията по този начин да се посреща 3 март е от създаването на читалище НЧ "Поляна- 1927 година". На бала ще бъдат показани над 20 традиционни костюма.

Над 80 души в автентични носии събраха двата празника в Шишенци. В селото пазят костюми и на повече от век и половина. е ще бъдат носени от възрастни жени, техните дъщери, внуци и правнуци.

Това са носиите, носени от края на 19 и началото на 20 век. Това са белодрешковската и черната носия.

Освен на бала на народната носия, костюмите на жителите на село Шишенци са представяни и на фестивалите "Рожен" и "Рибарица", както и на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. "Навсякъде сме взимали грамоти и златни медали, защото нашите носии са автентични".

Заселва се около 1660г. от изселници от Тетевенско. Нарича се така по името на основателя си Шишко от Тетевенско.

По-късно още преселници от Тетевенско се заселват край техния съгражданин и селото се разраства. 100% от населението на селото са православни християни. Всяка неделя те се стичат в местната църква намираща се в центъра на селото.

През Юли се провежда редовен събор. Училището е открито през 1879г. Читалището е основано 1927г.

Село Шишенци е разположено в най-северозападната част на България. Отстои на 40км. западно от Видин, на 15км. северозападно от Кула и на 5 км. източно от Българо-Сръбската граница

Селото разполага със собствено читалище и библиотека съхраняваща българска и чуждестранна литература. На около 1км. се намира местноста "Плочака".

За контакти :
Читалище "Поляна 1927"; Адрес: "Първа" № 11; Село Шишенци
Телефон 0886673446; 0897382305
E-mail shishentsi_1927@abv.bg
КМЕТСТВО с. Шишенци - 0938 / 98 815Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания