Област Видин

Събор на ''24 Май'' в с.Праужда
ежегодно събитие

с.Праужда, община Белоградчик, Област Видин

Вашата оценка
4 от 1 глас
Май 2023

 
Организираният ежегодишно събор, честван в неделята на седмицата около 24 Май.
Фолклорни фестивали и събори
Село Праужда е населено с така наречените торлаци и е част от Торлашки регион. Разделянето на Турлакия от Сърбия, Македония и България, води до бавната асимилация на Торлаците.
Фолклорни фестивали и събори
Освен това българските торлаци населяват най-бедния регион в Европейския съюз, което доведе до тяхната диаспора последните години и до обезлюдяване на региона.

С. Праужда е с тенденция към изчезване, с рязък отирцателен прираст след 1990. Основният поминък, животновъдство, лозарство и винарство и земеделие постепенно изостава след като демократичните лидери от 90 години забравят да привличат инвестиции в региона.

Това е причината за крайната бедност в която е изпаднала Българската Торлакия и голямото в миналото с. Праужда днес наброява само 100 души, чиято средна възраст е 70 години.

Евентуална насока на икономическо развитие на с. Праужда би могъл да бъде селския туризъм, предпоставки за което са съхраненият бит, архитектура и чист планински въздух.

За контакти : Телефон: 0936 54 524

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания