Област Видин

Трифон Зарезан в с. Рупци
ежегодно събитие

с.Рупци, община Видин, Област Видин

Вашата оценка
4 от 2 гласа
01.02.2023 г. -
01.02.2023 г.


 
На 1 февруари – Деня на лозарите и винарите, в масивите край Рупци се прави молебен и се организира тържество. Макар че са се отказали от лозарството, жителите на селото също честват празника.
Фолклорни фестивали и събори
На празника на Трифон Зарезан в лозовите масиви край с. Рупци се събраха представители на държавни институции, общини, политически и обществени организации, фирми и граждани.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит отслужи тържествен водосвет и благословение за здраве и плодородие.

Над 1 700 дка лозя се отглеждат в землището на село Рупци. Масивите са засадени с каберне и мерло и са фирмена собственост.

Жителите на Рупци не отглеждат лозя, въпреки че до неотдавна е било традиция и частните масиви са обхващали площ от над 2000 дка.
Фолклорни фестивали и събори
Отглеждат се разнообразни винени сортове - шардоне, каберне, мерло, гъмза, пино ноар и др. Средно годишният добив достига 2-2,5 млн. кг грозде. Голяма част от произведените вина се предлагат в Германия, Полша и скандинавските страни.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята, а зарязването на лозите е символ на берекет. Празникът Трифон Зарезан бе отбелязан в още няколко видински села, но в региона по-често се чества по стар стил на 14 февруари.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари.

На 1 февруари се празнува - Трифоновден; 2 февруари - Сретение Господне и 3 февруари - Свети Симеон.
Фолклорни фестивали и събориАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания