Област Враца

Събор на ''Св. Арх. Михаил'' в с.Търнак
ежегодно събитие

с.Търнак, община Бяла Слатина, Област Враца

Вашата оценка
5 от 1 глас
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Съборът на селото е на Архангеловден. Село Търнак се намира на 8 км. източно от град Бяла Слатина. Селото е разположено сред равнина по двата бряга на р. Гостиля, която изтича от изворите в района на Търнак и се влива като ляв приток на р. Искър.

Граничи на изток с Бреница, на юг – с Попица, на запад – с Бяла Слатина и на север с Кнежа. Разстоянието от селото до столицата София е 103 км.

Районът на Търнак е богат с исторически паметници и останки от стари селища. В цялото землище на селото се издигат повече от двадесет тракийски надгробни могили, които са от бронзовата и желязната епоха.

Те показват не само съществуването на тракийски селища през тези епохи, но и земевладелски имения на родовата тракийска аристокрация. Сведения за това дават изобилните находки от римска керамика, глинени лампи, римски монети и др.

За село Търнак има данни, че е съществувало още през турско време. В миналото е било разположено на изток, в местността "Аира". Селището Търнак в местността “Аира” е заварено от турските поробители като войнишко. През българското средновековие войнишки статут са имали села, които са давали на царя войници. Тъй като западно от днешното Търнак минава Островския раннобългарски окоп, се предполага, че селището е основано още в началото на VIII век като селище, което е давало бойци за охрана на Окопа.

През годините Търнак е имал и друго име - Пчелина. Впоследствие селото се измества на запад, по течението на река Гостиля, където се намира и днес.

В миналото в селото са живели и помаци, които се изселили на юг след 1876 година. Към 1893 година в селото са останали само 131 помаци.

До момента, на територията на село Търнак има регистрирани земеделски производители в областта на билкарството и пчеларството. Видовете билки, които се развиват успешно при почвено-климатичните условия в Търнак са мента, лайка, градински чай, маточина и валериана.

Край селото се намира местността „Аира“, чието име идва от една легенда. Според древни предания Аира е девойка, която е била влюбена в мюсюлманин и затова е била „осъдена" от своите съселяни. Поради хорската ненавист тя се самоубива и така дава името си на местността.

За контакти :
Кметство :е-mail: bslatina@mail.bg,
тел: 09134 / 2285, 0893326580

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания