Област Враца

Честване на Трифон Зарезан в с.Типченица
ежегодно събитие

с.Типченица,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
14.02.2020 г. -
14.02.2020 г.


 
Голям празник са датите 1 и 14 февруари -Трифон Зарезан, когато се зарязват лозите със много музика, народни обичай и се лее много вино със, което е прочуто селото.
Фолклорни фестивали и събори
"Колкото капки вино, толкова кола грозде, за богата и здрава реколта, от всяка лоза – кош грозде, от всеки кош – ведро вино..."

"Да даде на главинка по грозде, догодина да дава и повече, да може да се набере и да се напълнят бъчвите..."

Производството на облагородени лозички
тук има над 100-годишна история. Допреди четвърт век в Типченица са произвеждани годишно по 6 милиона лозови пръчки, изнасяни в 10 страни, сред които Франция и Италия. Сега този занаят се възражда, за виното от врачански мискет пише преди 100 години Алеко Константинов, когато то печели златен медал на световно изложение в Брюксел.

Въпреки модерните технологии сега, рецептата на хубавото вино си остава една и съща. "За хубавото вино - хубава работа, да се копае, да се поддържа редовно, както си трябва".

В селото се възстановяват традицията на курбаните, които се извършват на празниците:Св.Дух, Св.Илия и Св.Арахангел Михаил.

На 29 юли 2006 се проведе първото по рода си надпяване в село Типченица. Празненството се състоя на Калнела могила. Биха дошли над 1700 жители, но и от други села.За забавлението на публиката се заеха над 17 състава.На фона на хубавата музика се извиваше хоро от млади и стари.Надпяването спечели хора на село Типченица.Това се превръща в традиция за селото.

Църквата е строена през 1830 година изцяло с дарения от населението. Градежът завършил за 4 години. В летописа на селото се казва, че новият храм израсъл върху основите на стар, от времето преди турското робство. Дълго време тук се помещавало и килийното училище.

През 1870 година зографът поп Петко Влашкоселец я изрисувал цялата, което било рядкост в неговата практика. Любопитно е, че почти всяка библейска сцена носи имената на местните хора-дарители, които са я поръчали. Църквата е известна и с обезглавения образ на бог Саваот.

Случката станала през 1880 година, когато хората от Типченица решили да построят кубе на ниската постройка от времето на робството и с това да отбележат освобождението си.

При разрушаването на стените бил прекъснат стенописа с образа на БОГ-ОТЕЦ и оттогава досега на стената край купола е останала само брадата му и фигурата. Дървените икони на два века са добре запазени, защото навремето предприемчив свещеник от съседно село ги събрал и съхранил, докато църквата се рушала.

За контакти : E-mail: tipchenitsa@mail.bg; Тел.: 09124-2224

За повече информация :
Сайт на с.Типченица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания