Област Враца

Събор на ''Св. Параскева'' в с.Крапец
ежегодно събитие

с.Крапец,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
09.11.2019 г. -
09.11.2019 г.


 
Площада на с. Крапец.
Фолклорни фестивали и събори
В стари времена на мястотото му е имало турски чифлик. Отначало на него идват българи от други места, за да работят, но постепенно построяват колиби и се образува селото, предполага се, че носи името от първите три колиби, които се "закрепили".
Фолклорни фестивали и събори
Край него се забелязват каменни зидове, за които се смята, че са били основи на латинска черква. Вода за пиене е черпена от близкото до село езеро и от кладенци. По време на освобождението селото е било от около 50 къщи.

В турско време, хората са ходели на пазар във Враца, революционна организация не е имало, от селото само четирима души са се присъединили към четата на Христо Ботев.

Посрещнали четата във Веслец и я придружили до Вола, но там след разбиването й се върнали в селото. От руските войски в селото идвали само патрули. Сражение не е имало и затова няма и убити. Преди освобождението не е имало черква, училище и читалище.

В Сръбско-българската война през 1885 г., са участвали от селото около 20 души и е загинал само един човек. През Балканската война са мобилизирани около 80 души, от които загиват петима. През европейската война мобилизирани били около 120 души, загинали са 13. Сега в селото има паметник на загиналите през войните.

Планинското селце Крапец е малко, но пък впечатлява посетителите с хубава природа и исторически забележителности. Още при влизане в населеното място се вижда обособен комплекс. Място, на което на едно са събрани църква, паметник, читалище и ритуална зала.

В село Крапец има запазени стари къщи правени от майстори на селото преди много години. Характерна за селото е каменната зидария. В селото има язовир и много хубава природа. Намира се в планинска област и има много добър климат през лятото.

Кметството - 0910/ 9 26 31

За повече информация :
Сайт на с.Крапец

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания