Област Враца

Събор на 22 Септември в с.Злидол
ежегодно събитие

с.Злидол,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
22.09.2023 г. -
22.09.2023 г.


 
Празник на с. Злидол. Площада на селото.
Фолклорни фестивали и събори
В село Зли дол са запазени традициите и обичаите от народния бит: Коледуване, Бабинден, Трифон Зарезан, Великден, Гергьовден и др.

Празника на селото е през септември месец, а храмовия празник се провежда на 14 ноември. Към читалището има детска фолклорна група и младежка. Има етнографски кът.

Легендата за произхода на селото е, че хората са преселници от село Люти брод по време на турското робство. След свада с турците се наложило бягство на едно семейство. Достигайки недостъпната долина на рекичката, която минава през селото се заселват.

След време при срещите си със селяните, преселниците казват, че са се заселили в един " Зъл дол" - от тук произлиза и името на селото-Зли дол.

В Злидол се е състояла последната битка на част от разбитата Ботева чета.

Селото граничи с Оселна, Еленов дол, Габровница и т.н. На 10 км източно се намира Черепишкия манастир, а на 15 км Седемте престола. На север е Врачанския балкан, а на юг Ржана планина.

За контакти : Кметство :09128/ 260 ; E-mail: szlidol@mail.bg

За повече информация :
Сайт на с.Злидол

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания