Област Враца

Традиционни майски празници на културата в гр.Мездра
ежегодно събитие

гр.Мездра,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
06.05.2022 г. -
24.05.2022 г.


 
6 - 24 май. Традиционни празници на културата Мездра Май (по отделна програма)- Детски танцов състав при ч-ще Просвета- Мездра :Община Мездра и читалища.
Фолклорни фестивали и събори
Навръх Деня на гр. Мездра - 6 май (Герьовден), официално бяха открити Празници на културата „Мездра-май". Това стана с тържествен концерт на площад „България".
Фолклорни фестивали и събори
„Нека майските празници на културата ни озарят с радост, надежда, възторг и подем - каза при откриването им кметът на община Мездра. Нека тези дни бъдат истински празник за всеки дом, за всяко семейство, за всеки един от нас!"
Фолклорни фестивали и събори
Празничната програма за Деня на Мездра допълниха литургията по случай Гергьовден в енорийския храм „Св. Георги Победоносец". По традиция празници на културата, които се провеждат от 1974 г. насам, ще продължат до 24 май. Тяхната програма включва повече от 20 културни, обществени и спортни прояви.

Днешното селище Мездра е основано, когато се построява железопътната линия София - Горна Оряховица в края на 19 век, чиито строители са главно пришълци от близките села Моравица, Боденец и Дърманци. Образува се гара Мездра и около нея започват да се заселват хора. Мездра, след построяването на линията Мездра - Видин, става втората по важност гара в Северна България след Горна Оряховица.

Почти половината от населението на Мездра са преселници от град Кичево и околностите му (намиращ се днес в Западна Македония). До 9 септември 1944 г. е съществувало културно-просветно дружество, носещо името на прочутия кичевски войвода Йордан Пиперката.

Обявен е за град с Указ 794 на Президиума на Народното събрание от 24 септември 1949 г., обнародван в ДВ, бр. 224 от 28.09.1949 г.

За повече информация :
Община Мездра

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания