Област Враца

Панаир в с.Остров
ежегодно събитие

с.Остров,Община Оряхово,Област Враца

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Септември 2023

 
Последните събота и неделя на месец септември - панаир.
Фолклорни фестивали и събори
Село Остров се намира в северозападния регион на България, на брега на река Дунав. Разделено е на няколко махали. влашка, българска шопска и циганска.
Фолклорни фестивали и събори
От намерените на териоторията на селото антични предмети е установено,че от 1900 г. до 800 г. пр.н.е.там е съществувало тракийско селище.

Крепостта при с.Остров
римляните наричали Педонионе или Педоланис. По времето на хан Тервел(701-718г) е изграден окоп като западна граница на Българската държава с Аварската държава. Той има дължина около 60 км ширина 6 м и дълбочина около 4 м. Започва от река Дунав при село Остров и завършва между селата Габаре и Тлачене.

След преместване на границите на запад по времето на траките заселниците са се преместили на острова и са се нарекли островчани. Името се е запазило и и след падането на България под турско робство.

Намерена е плоча със старобългарски надпис от която става ясно, че преди падането на България под турско робство Остров е бил „град” (крепост) и е носил днешното си име.

По време на турското робство, след потушаването на въстанията, островчани се прехвърлят в румънското село Дъбулене и живеят там около 80 години. След това се връщат и водят битки с османлии, черкези, кърджалии, татари и на 6.11.1877 посрещат руските освободители.

За контакти : Кметство : 09175/241

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания