Област Враца

Събор на ''Св.Стилиян'' в с.Синьо бърдо
ежегодно събитие

с.Синьо бърдо,Община Роман,Област Враца

Вашата оценка
26.11.2020 г. -
26.11.2020 г.


 
26 ноември - сбор на селото.
Село Синьо бърдо е разположено в община Роман, област Враца. Отстои на 18 км югозападно от Роман, на около 30 км югоизточно от Враца, на 14 км в същата посока от Мездра и на около 100 км от североизточно от София.

Селото е разположено в полите на Средна Стара планина, в непосредствена близост до реките Искър и Малък Искър. Климатът се характеризира със студена зима, горещо лято и прохладни есен и пролет.

Синьо бърдо разполага с електропреносна и водоснабдителна системи, а канализацията е частично изградена. Има обхват на всички мобилни оператори, както и интернет и сателитна телевизия. Има няколко магазина, кръчми, къщи за гости, дискотека. Фунционират детска градина и читалище. Най-близко разположените училища се намират в град Роман. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близката болница се намира в град Мездра.

Редовен автобусен и ж.п. транспорт свъзрват селото със София, Враца и цялата страна.

Районът предлага отлични условия за лов и риболов. Околността е известна и с многото архелогически разкопки на Тракийски крепости. На 8 км от селото се намира Струпецки манастир. Тук туристите могат да видят църквата „Св. Николай Чудотворец” построена през XVI в.

Друга интересна забележителност е крепостта „Боженишки урвич”, намираща се на 15 км в село Боженица. Крепостта е изградена през Средноековието, но при археологически проучвания са установени следи от праисторически заселници. В близост има изграден хотел с басейн.

За контакти :
Кметство :
Телефон: 09129/209, 0885 099 851
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания