Област Враца

Трифон Зарезан в с.Кунино
ежегодно събитие

с.Кунино,Община Роман,Област Враца

Вашата оценка
14.02.2020 г. -
14.02.2020 г.


 
Празник на виното.
Куна Кралица била единственото дете в семейството на владетеля на крепостта. Още като девойка тя овладяла от баща си бойното изкуство. Куна пораснала и стъпила на престола на бащиното си “кралство”. Тя се славела с изключителна красота и като справедлива владетелка. Около себе си събрала отряд от девойки, които можели да яздят, да стрелят с лък и да въртят боздуган. Когато османлиите се насочили към крепостта, те били пресрещнати на платото Рудината от храбрите амазонки.

Повечето девойки погинали в неравната битка. Водачът на османлиите предложил на Куна да се предаде и да стане ханъма в двореца на султана. За да не попадне в плен, гордата кунинска “кралица” се хвърлила от отвесните скали над пещерата “Дяволската воденица”. Русите ѝ коси останали да се реят, закачени на глога над пещерата. И днес дългите ластари бръшлян, спускайки се като момински коси от скалата, напомнят на поколенията за безстрашната девойка. Статуята на закрилницата на Кунино се белее на височината над селото, изваяна от преподаватели в Техникума по каменоделство.

Село Кунино и неговото землище се намират в западния Предбалкан. От село Кунино започва проломът, образуван от река Искър, известен в географската литература като Карлуковски.Землището на село Кунино е с площ 38,87 кв.км. Надморската височина на най-високата му точка е 386 м. /връх Виса/, а най-ниската точка е при жп гарата – 133 м.

В кунинското землище е разположена южната граница на Карлуковската карстова област. Това е много ясно очертан скален венец, изобилстващ с карстови форми, създаващи характерния кунински пейзаж – скални венци, каменни кукли, скални мостчета. Над всички се откроявя емблематичната за село Кунино скала Червеница. В карстовата област на север от селото изобилстват подземни карстови форми – пещери. До момента са установени около 140 пещери като най-дългата измерена е Кошарата /256 м./, а най-дълбоката - Гложава яма /69 м. денивелация/.

За контакти :
Телефон: 091202/223
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания