Област Враца

Събор на с.Рогозен
ежегодно събитие

с.Рогозен,Община Хайредин,Област Враца

Вашата оценка
3 от 2 гласа
Юни 2020

 
Събор третата неделя на юни. В Рогозен е открито е най-голямото тракийско съкровище на територията на България: Рогозенското. Изложено е в Националния исторически музей.
В селото има кметство, читалище "Просвета", начално училище "Кирил и Методий", детска градина, библиотека, киносалон, младежки клуб, три хранителни магазини, три питейни заведения, парк. В центъра на селото е изграден по време на управлението на комунистическата партия много голям и хубав площад с грандиозен за размерите на селото паметник на участници в РЕМС. В селото има построени две чешми за питейна изворна вода, която е много хубава

Съкровището е открито през 1985 и 1986 г. при с. Рогозен, Врачанско. Първоначално били намерени 65 съда от стопанин, който копаел канал в градината си, а след това още 100 били открити при разкопки на археолози. Дотогава не било известно съкровище в България с толкова голям брой съдове. Съдържа 108 фиали, 54 кани, 1 скифос, 1 котиле, 1 гобеле (чаши). Те били сребърни с позлата, с общо тегло 20 кг. Съдовете са с различен произход - елински, ахеменидски, одриски, севернотракийски. Те са и от различни сервизи, като са предавани от поколение на поколение.

Част от съкровището е принадлежало на владетел на одрисите, за което свидетелства надпис с името на цар Котис - "Котис, син/роб, служител на Аполон". Друга част от съдовете са принадлежали на владетел на тракийското племе трибали. Върху някои от съдовете, освен на Котис, са изписани имената на Саток и Керсеблепт (син на Котис I). Според едни изследователи заравянето му е свързано с обредна практика, според други е укрито по време на опасност. Голямата историческа стойност на съдовете се дължи на тяхната украсата – флорални мотиви, фантастични и реалистичи животни, култови и религиозни сцени. Най-важни са изображенията на Великата богиня-майка, представена като ездачка върху лъв или седнала в колесница с 4 коня..

За контакти :
Кметство: 09169/6235
с. Рогозен, ул. " Георги Димитров" № 1

За повече информация :
Сайт с.Рогозен
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания