Област Враца

Събор на с.Галово
ежегодно събитие

с.Галово,Община Оряхово,Област Враца

Вашата оценка
10.09.2020 г. -
12.09.2020 г.


 
Tрадиционният събор на село Галово се провежда на 10,11 и 12 септември.
Галово е село в Северозападна България. То се намира в община Оряхово, Област Враца.

Историческа забележителност в селото е паметника на Петруш Климентов Петрушев - син на дядо Климо Опълченеца. Като природна даденост са и четирите броя чешми с чиста изворна вода. Селото е обградено с акациеви дървета, богато е на много билки като липа, базовина, бял равнец, жълт кантарион, маточина, мащерка и много други. Ловните полета се обитават от диви свине, заек, фазан, пъдпъдък, яребица и гривяк.

Обредите и обичайте са: Коледуване и Лазаруване. Празнуване на Зарезан,Великден и Гергьовден. Характерни земеделски дейности - животновъдство и растениевъдство. Характерни занаяти - метларство.

Характерни ястия за селото са: пиле саламера, пиле лютика и сукана баница със сирене залята със сироп.

През античността тук е имало тракийско селище,в който живеят семействата на войската / на римския град и крепост Вариана /. Из дворовете на селото постоянно се изравят предмети на изкуството и римски монети. В началото на първото Българско царство източно от днешното Галово е прокопан Островският Аспарухов окоп. На мястото на римската канаба се заселват със семействата си български войници, който охраняват Окопа. През второто българско царство това българско селище продължава да съществува, но не като войнишко. И тогава то се нарекло Галово.

Това е старобългарско лично име на човек, който се наричал ГАЛО - "възчерен - черничек" и суфиксът за селищно име - ОВО. При Окопа срещу Галово е намерен отлично запазен меч с бронзово кръстовище. Турските поробители в края на ХІV век са заварили селото с името Галово, през ХІV век селото е обезлюдена по неизвестни за сега причини. В следващите векове мястото на запустялото с.Галово останало да се нарича "Совата Галово".

В 1865 година турската власт заселила в "Совата Галово" татарски колонисти от полуостров Крим, и селото било наречено "Галово Татарлар. Но татарите избягали завинаги през есента на 1877 год.като чули, че руска войска обсажда Плевен. В 1880 год. в Совата Галово дошли първите семейства от българи от припланинските села. Скоро след тях идват още заселници от Белослатинско и Врачанско и селото бързо нараснало.

При избухването на Балканската война в 1912 година 3 души от Галово са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

За контакти :
Кметство : Телефон: 09173/2282
Вижте по-голяма карта


Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания