Област Ямбол

Ден на гр.Елхово
ежегодно събитие

гр.Елхово, Община Елхово, Област Ямбол

Вашата оценка
2.5 от 2 гласа
Март 2020

 
Празникът на града е през последната събота на месец март.
Фолклорни фестивали и събори
През 1994 година на заседание на Общинския съвет е взето решение за утвърждаване на официалния празник на град Елхово. Събитието се отбелязва с множество мероприятия през цялата седмица-състезания, концерти, викторини.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминацията е съпроводена с литературно-музикална програма, в която вземат участие деца от детски градини, ученици, самодейци от читалищата на общината и гости.

Град Елхово е разположен на левия бряг на река Тунджа в югоизточната част на Тракийската низина между Странджа и Сакар сред плодородно поле. На 38 км от град Ямбол, на 27 км от град Тополовград и на 339 км югоизточно от София.

Централно място заема Елховското поле. Неговата равна повърхнина се простира от двете страни на протичащата от север р. Тунджа. Надморската височина е 100 - 150 м. В периферните си части полето постепенно преминава в полегатите склонове на Манастирските и Дервентските възвишения.

Река Тунджа пресича нископланинската верига в южната част, като разделя Дервентските възвишения от Сакар. Между тях реката образува дълъг пролом. Стръмните долини и многобройните извивки го превръщат в живописен и привлекателен край.

Градът съществува от времето на траките
под името Орудица. Римляните са го наричали Орудица ад Бургум а славяните Йоаница и Яница. През османско владичество последователно е носел имената Янидшали, Енидже Къзълагач и Къзълагач. („нова бреза“).

Името Елхово произтича от времето преди Освобождението. Турската потеря преследвала известен хайдутин, който се укрил в града качен на върха на едно елхово дръвче - от там и идва името Елхово.

Църквата "Свети Димитър"
Аквапарк Елхово
В Елхово функционира етнографски музей, който е част от Стоте национални туристически обекта.
Театър „Сълза и смях“


За повече информация :
Община Елхово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания