Област Ямбол

Годишнина от освобождението на гр.Елхово
ежегодно събитие

гр.Елхово, Община Елхово, Област Ямбол

Вашата оценка
21.01.2023 г. -
21.01.2023 г.


 
Отбелязване годишнината от освобождението на Елхово от турско робство - 21 януари.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на града се отбелязва през последната събота на месец март.Пазарът е събота и сряда.
Фолклорни фестивали и събори
Елхово (старо наименование: Къзъл Агач) е град в Югоизточна България. Той се намира в Област Ямбол и е втори по големина в областта след Ямбол. Градът е административен център на община Елхово.

Градът съществува от времето на траките под името Орудица. Римляните са го наричали Орудица ад Бургум а славяните Йоаница и Яница. През османско владичество последователно е носел имената Янидшали, Енидже Къзълагач и Къзълагач. („нова бреза“) Името Елхово произтича от времето преди Освобождението. Турската потеря преследвала известен хайдутин, който се укрил в града качен на върха на едно елхово дръвче - от там и идва името Елхово.

Основна религия: източно-православно християнство. В града има православен храм - черквата "Свети Димитър Солунски". Град Елхово и цялата Елховска община е част от Тополовградското архиерейско наместничество, което пък от своя страна е в рамките на Сливенската Митрополия.

Кухнята е разнообразна, запазила много старинни рецепти. Най-разпространени ястия са: кисело зеле със свинско месо на тава (зелник), пилешка и свинска кавърма, дроб-сърма, сарми със лозов лист, зелеви сарми, бял боб в гърне, гювеч със зарзават и овнешко месо, телешка глава в шкембе, никулденски шаран - плакия, бахур, домашна наденица, странджански бабек и станджански старец (дядичко). За закуска се приготвят гюзлеми (пекат се от тесто, напълнено със сирене, върху плоча, поставена на триножник "перустия"), катми (пекат се от тесто върху специален сач), триеница "рязана чорба" (нарязяно тесто се кипва във врящо мляко), трахана (много подправки, размесени с люти чушлета, се сипват в купа с надробен хляб).

Голямо е разнообразието от тестени изделия - обредни хлябове за много празници, тутманици (хляб с плънка от сирене), баници, които в зависимост от плънката биват: зелници (с кисело зеле), лападници (с лапад), тиквеници (с тиква и орехи), козунаци, курабии, тестени туртички (малки парчета тесто, пържени в много мазнина), мекици, колачета (коледни кравайчета) и др.

Трябва непременно да се спомене петмеза (карамелизиран мед с парчета тиква и дюли), който е истинско лакомство за децата. Консервират се различни плодове със синап (хардал) - грозденица, крушеница, дреновица (от дренки), трънченица (от трънки), мушмулница (от мушмули). От сливи (джанки) се правят мармелади, а от сини сливи - пестил.

Място: училища, паметник на руските освободители.
Организира се ритуал по поднасяне на венци, спортни прояви и др.
Организатор: община Елхово и ОбДК.


За повече информация :
Община Елхово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"



Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG




Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори




Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания