Област Ямбол

Събор на ''Св. Богородица'' в с.Кабиле
ежегодно събитие

с.Кабиле,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
4 от 1 глас
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
От 2010 г. празника по предложение на жителите на селото ще се провежда на 21 септември, така както е било години на ред.
Фолклорни фестивали и събори
Историята на Кабиле е свързана с тракийския град Кабиле,
който е част от Стоте национални туристически обекта. Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град.
Фолклорни фестивали и събори
Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия град.

Градът е основан в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр. През 341 г. пр.Хр. е превзет от Филип II Македонски. Християнството е прието тук още през 4 век. Кабиле е бил епископски център. Разрушен окончателно през 6 век от аварите. рез 10-14 век върху развалините му е съществувало българско селище.

Днешното с. Кабиле е основано вероятно от жителите на това селище на 1,5 км по-на юг. По-късно жители на селата, съставящи сегашното с. Желю Войвода, масово се преселват в Кабиле, бягайки от своеволията на местните татарски управници. По турско време Кабиле се е наричало Тавшантепе, по името на близкото възвишение.

След освобождението получава името Извор поради намиращия се в центъра на селото извор, от който древният град се е снабдявал с вода. Името Кабиле получава през 50-те години.

* Читалище „Напредък“ с библиотека
* Основно училище „Хр. Смирненски“Закрито през 2008 г.
* Детска градина
* Пощенска станция
* Интернет зали

На 1,5 км северно от центъра на с. Кабиле, в подножието на Зайчи връх, се намира националният археологически резерват Кабиле, в който се намират развалините на едноименния древен тракийски град, както и модерен археологически музей. Екскурзовод може да се наеме от Историческия музей — Ямбол по всяко време, а през лятото може и на място (ако има археологическа експедиция).

На върха Зайчи връх се намира тракийско скално светилище на богинята Кибела. Изкачването до там отнема около 30 минути. Оттам се токрива гледка към източната част на Горнотракийската низина.

За контакти :
тел.: 04712-22-25

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания