Област Ямбол

Национален празник ''Маестро Стоян Гагов'' за обработен фолклор в гр.Ямбол
ежегодно събитие

гр.Ямбол,Община Ямбол,Област Ямбол

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
Май 2023

 
Празникът се провежда в средата на м.Май, всяка нечетна година с подкрепата на Община Ямбол и Община Тунджа и има конкурсен характер.
Фолклорни фестивали и събори
Чрез организиране на празника се цели популяризирането на песенното творчество на Маестро Гагов, а също и издирване, опазване и разпространяване на обработената народна песен, приобщаване на младото поколение към съкровищницата на българския песенен фолклор и поощряване създаването на нови образци за обработен фолклор.
Фолклорни фестивали и събори
Няколко часа публиката се наслаждава на чудесното изпълнение на гостуващите хорове и камерни групи, като всяко едно по регламент включваше песен на маестро Гагов.

Песните радваха слуха на публиката, а красивите багри на костюмите – окото.

Право на участие в конкурсната програма имат непрофесионални хорове от цялата страната, които ще бъдат разделени в три категории:

първа категория – вокални групи до 18 години
втора категория – вокални групи над 18 години
трета категория - камерни групи до 8 изпълнители

• Хоровете и вокалните групи изпълняват по три обработени народни песни. Една от песните е задължително авторска песен на Маестро Стоян Гагов, или обработена от него. Времетраене – до 12 минути.
Фолклорни фестивали и събори
Камерните групи изпълняват по две обработени песни, една от които задължително на Маестро Гагов, или обработена от него. Времетраене – до 8 минути.

Заявки се приемат на адрес: НЧ „Пробуда-1909”; Площад “Страшимир Кринчев” № 3; гр. Ямбол 8601
За справки и допълнителна информация:
тел./факс : 046 / 66 39 36; е-mail: probuda1909@abv.bg


Тук, в далечната 1954 год., група певци и музиканти, начело с учителя по музика и цигулар Атанас Паленков, поставят началото на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци.

Със създаването си ансамбълът се превръща в естествен център за издирване, съхранение и обработка на местния музикален и танцов фолклор..
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Ямбол

Община ТунджаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания