Област Ямбол

НФС Надсвирване на тъпанджии ''Ангел Кръстев'' в с.Кабиле
ежегодно събитие

с.Кабиле,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
Септември 2021

 
Съборът - надсвирване се провежда през втората половина на м.Септември (петък, събота и неделя) в село Кабиле, община "Тунджа", област Ямбол. В събитието могат да се включат солисти и участници в народни състави. Съборът има конкурсен характер.
Фолклорни фестивали и събори
Участие могат да вземат всички изпълнители на тъпан – индивидуално или колективно със съставите, в които участват. Ще бъдат разделени в две възрастови групи до и над 25 годишна възраст.
Фолклорни фестивали и събори
Събитието се организира от Община Тунджа, кметството и читалището на с. Кабиле и Фолклорен ансамбъл „Тунджа”, с подкрепата на Министерството на културата.

Да популяризира българската народна музика и в частност - един от най-разпространените инструменти във всички фолклорни региони на България – тъпана.
Да покаже майсторството на изпълнителите на тъпан и да предостави възможност за тяхната изява като солов и акомпаниращ инструмент в народни състави.
Да даде сцена за изява на таланти в областта на българското инструментално изкуство с цел запазване и обогатяване на българската национална култура.

Място на провеждане: Централния площад на село Кабиле, община „Тунджа“, област Ямбол.

1. Общи условия:
1.1.До участие се допускат всички изпълнители на тъпан - индивидуално или заедно със съставите, в които участват (камерни групи, еднородни, смесени различни видове оркестри и формации, сватбарски групи, състави към танцови формации, ансамбли и др.)
1.2. Тъпанджиите участват индивидуално или със съставите си в самостоятелна програма до 15 минути, което включва най-малко три различни по ритъм мелодии.

1.3. Възрастови групи:
I-ва група - до 25 годишна възраст
ІІ-ра група - над 25 годишна възраст
Забележка: Възрастта на участниците в дадена група се определя към датата на закриване на събора за съответната година.

1.4.Награди:
Голямата награда на събора – тъпан
Две първи места в двете възрастови групи – плакет и предметна награда
Две втори места в двете възрастови групи – плакет и предметна награда
Две трети места в двете възрастови групи – плакет и предметна награда
Грамоти и предметни награди за всеки участник – тъпанджия
Грамоти за участие на формациите

Журито ще оценява изпълнителите –тъпанджии, както като част от състава, с който се явяват, така и като солисти във формациите. При участие на тъпанджиите в повече от една формация изпълненията трябва да са в различни размери.
Фолклорни фестивали и събори
1.6. Заявки за участие:
1.6.1. Заявки се приемат на e-mail:sabortapan@abv.bg; както и на адрес: Община „Тунджа“, пл. „Освобождение” №1, 8600 град Ямбол, Република България, за събор – надсвирване „Ангел Кръстев”;
1.6.2. В заявката за участие се посочва името на състава, името и възрастта на тъпанджията, населеното място, откъдето се явява състава, институцията.
1.6.3. В заявката за участие се посочва названията на мелодиите, които ще изпълни състава, автора на музиката (ако има такъв) и времетраенето на цялостното представяне.
Заявки след обявения срок не са желателни.
1.7. Редът за явяване на участниците се изготвя от организаторите и заедно с програмата на събора ще бъде поместен за информация в сайта на Община „Тунджа"
Фолклорни фестивали и събори
2. Конкретни условия:
2.1.Няма ограничение в броя на участниците от съставите, в които са включени изпълнителите на тъпан.
2.2. Индивидуалните изпълнители – солисти на тъпан, които нямат състави, могат да участват в събора с оркестър, осигурен от организаторите.
2.3. Пътните, нощувките и храната са за сметка на участниците.
2.4. Съставите и участниците трябва да се явят в с. Кабиле най-късно един час преди посоченото време за явяване на сцена.
2.5. Желателно е участниците да са във фолклорни костюми или в облеклото им да има фолклорни елементи.

За контакти :
Заявките за участие се приемат на ел. поща:
sabortapan@abv.bg,

Както и на адрес: Община Тунджа, пл. „Освобождение” 1, гр. Ямбол 8600, за събор надсвирване „Ангел Кръстев”. Кметство село Кабиле, Народно читалище „Напредък“ – с. Кабиле, Фолклорен ансамбъл „Тунджа“.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ТунджаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания