На софра с веселба

''Празник на дрипавата баница'' в с.Върбица
ежегодно събитие

с.Върбица, община Горна Оряховица, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
Май 2023

 
Празник на дрипавата баница се провежда в горнооряховското село Върбица. В празника се включват гости от близо и далеч, които представят различни видове от тестеното изделие – солени, сладки, вити, точени, дърпани, разтърсени и др. баници.
Фолклорни фестивали и събори
Плънките са една от друга по-хубави – сладки с локум, ябълки, тикви и тахан халва, солени със сирене, лопуш, гъби, с лук, майонеза, луканка, ориз, по габровски, по лозенски, по пеловски и т.н.
Фолклорни фестивали и събори
Всички баници се опитват от компетентно и гладно жури и се раздават награди в цели 16 категории.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на организаторите е да бъде представено уникалното разнообразие от баници от Горнооряховския край. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се покаже бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора.

Бяха раздадени награди в следните категории:
Най-автентичната баница, най-добри майстори на солена и сладка баница,най-оригиналната рецепта за баница, най-тънка кора на баницата, най-вкусна баница, най-добра баница с месо,най-добра визия, най-млади участници, най-съвременната баница, най-добри майстори на баница, най-вита баницата, най-традиционна баница, най-голяма баница, най-дрипава баница.

Освен баници, гостите на празника имаха възможността да си припомнят вкуса и на хубавата българска боза. 70 тави с баници бяха изядени по време на тазгодишния празник.

Накрая всички самодейци получиха грамоти и сувенири от домакините от Народно читалище "Градина - Върбица - 1894".

Над 20 вида баници опитват гостите на празника на дрипавата баница във Върбица. Майсторките – кулинарки бяха приготвили от традиционната баница със сирене, през баници с месо, различни колбаси, праз, спанак, сладки, вити, точени, дърпани и пр.

Атракцията тази година бе баница с магданоз и сирене, която гостите опитаха с особен интерес.

Организаторите на празника обещават много емоции и приятни изживявания за гостите.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът се организира от самодейците при НЧ „Градина-Върбица-1894”; тел. 0887 242 068; тел. 0878 700 169
e-mail: nchgradinavarbica@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания