На софра с веселба

Празник на Ябълката в с.Екзарх Йосиф
ежегодно събитие

с.Екзарх Йосиф, община Борово, Област Русе

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Август 2019

 
Ябълковият празник се превърна в традиция и Всяка година на 28 август, когато се чества Успение на Св. Богородица, жителите на Екзарх Йосиф отбелязват Празника на селото и Деня на ябълката. В най-близките почивните дни, около 28 август.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на ябълката се провежда на открито по обед с изпълнение на певческа група „Детелина”, с. Екзарх Йосиф.
Фолклорни фестивали и събори
Водещите разказват накратко историята на празника и ролята на ябълката в човешкия живот. Оказа се, че от 44 акредитирани у нас сорта ябълки в селото се отглеждат половината.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминацията на деня е представяне на изложба на ябълки от местни производители пред читалището, като всеки получи възможност да дегустира вкусните плодове.
Фолклорни фестивали и събори
Официалната част започв в 11.00 часа, след което ще бъдат представени различни сортови ябълки, много “ябълкови” състезания и програма от самодейният състав при местното читалище.
Фолклорни фестивали и събори
Село Екзарх Йосиф е старо българско селище, което е отбелязано в турските регистри още през 1680 г. с името "Каракоджа Али" и "Каракоджалъ".

В знак на признателност за отдадения живот в полза на българския народ селото е наречено на екзарх Йосиф.

Наричали са хората от селото "хърцои". Това е название на етнографска група - старо местно население с православно вероизповедание от Русенско.

През 19 и 20 век се употребява пейоративно. Има сведения,че християнско население се е появило в селото едва през 1800 год. Дотогава населението е било предимно турско.Голяма част от турското население идва в селото след Кримската война.
Фолклорни фестивали и събори
Оказало се е, че селото е единственото в региона в което не са влизали руски войски, а освобождението става от местното българско население.

В селото в частен имот, построен на място където са се извършвали молебени за дъжд от местното население се намира и гроба на Курт баба.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :Кметство: с. Екзарх Йосиф, област Русе,
Ул. „ Николаевска ” № 1; Телефон: 08143 / 22 - 31Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания