На софра с веселба

Традиционен събор и Ден на розовската ягода
ежегодно събитие

с.Розово, община Брацигово, Област Пазарджик

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
14.07.2023 г. -
15.07.2023 г.


 
Годишен събор, който традиционно се провежда през третата неделя на месец юли. Чества се в местността Розовски вриз, която се намира на 7 км от село Розово и е предпочитано място за отдих от много туристи през зимата и лятото, поради кристално чистите въздух и вода и девствената природа.
Фолклорни фестивали и събори
Празнува се Денят на ягодата - тържествата са по случай на прибирането на реколтата от ягоди, които са традиционен поминък. Във фолклорния събор ще вземат участие самодейни състави от цялата област Пазарджик.
Фолклорни фестивали и събори
Розовски вриз се намира на 7 км от село Розово. Нарича се така, поради факта, че там се събират много води, които с подземни тунели се отвеждат до язовир Батак.

Село Розово е разположено в северните склонове на Западните Родопи, община Брацигово, област Пазарджик. Надморска височина 650 м. Застроено в северните склонове, в гънките на западните Родопи, селото има доста интересна история. Основано е в края на XVII или в началото на XVIII век.

Името на селото идва от розите, които жителите му засаждат през време на Втората световна война, и които и до днес посрещат жителите и гостите с прекрасния си чувствен аромат.

Според предание на старите, местни хора в м. "Пирийца" на запад от днешното село е имало старо селище. В землището на селото се намират следните средновековни крепости: Геркинско, Киевско, Стоилско, Юрушко, Тъмрашко и Градишко калета.

В много от тия калета са намирани керамика, монети и други предмети от иманяри, които се намират в Пловдивския археологически музей. Заселниците на селото са дошли от Костурско и Неврокопско – Македония.

Същите са се занимавали със земеделие, скотовъдство и добиване на дървени въглища. Занаятите също така са били познати на старите жители. В местността "Паничерницата" на стругове са се изработвали разни съдове. По-късно към средата на XIX век в Чанакчиево се започва отглеждането на гюловата /розовата/ култура.

През 1861 година българите си построяват черква в селото. В същата в периода 1861 до 1865 година се открива и училището.

По инициатива на местният учител Ангел Петров Величков и други розовци през октомври 1911 година се образува читалище "Просвета".

Розовски вриз е предпочитано място за отдих от много туристи през зимата и лятото, поради кристално чистите въздух и вода и девствената природа. Температурата на водата в района целогодишно е 10 градуса.

И досега на входа на селото съществуват розите, които посрещат всички гости и местните с красивия си аромат.

За контакти :
Кметство: 03552/24-00 ; 03552/24-05 ; 03552/24-04Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания