На софра с веселба

''Празник на Черешата'' в гр.Кюстендил
ежегодно събитие

гр.Кюстендил,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.7 от 10 гласа
Юни 2023

 
Дните от средата на юни се посвещават на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът започва в градинката пред сградата на общината в 16:00 часа, когато ще бъде представена фолклорната програма "Черешчица, род родила".
Фолклорни фестивали и събори
На “Празника на черешата”
животът се превръща просто в купа с череши. Изложбени маси биват покривани с този ярък и вкусен плод. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата и майсторски изплетени вешала.
Фолклорни фестивали и събори
Ще бъде подреден базар на череши и изложение на местни занаятчии и производители.

В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.

Конкурс за:
най-едра череша
най-атрактивно вешало
най-красив черешов щанд

Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат. Черешови празненства завършват с художествена програма.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието ”Майка на българското овощарство.

Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.
Фолклорни фестивали и събори
Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност; за кюстендилеца тя е:
„ Черешчица род родила...”

Фолклорни фестивали и събори
Естетиката на цъфналия черешов цвят, обърнат към слънцето, е наситен с мистична дълбочина, черешата е символ и украса за аристокрацията и дипломацията във всички общества.Черешата е и един от знаковите символи за Кюстендил.

Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака на сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата, през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Отдел ''Култура и духовно развитие''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания