На софра с веселба

Посрещане на изгрева на връх “Дамбалъ” гр.Момчилград
ежегодно събитие

гр.Момчилград,Община Момчилград,Област Кърджали

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
05.05.2023 г. -
06.05.2023 г.


 
“Вяра, традиция, здраве” – посрещане на изгрева на връх “Дамбалъ”. Масивът “Дамбалъ” ("дамлалъ"-от дамла - капка, тур.) се намира на около 8 километра североизточно от гр. Момчилград.
Фолклорни фестивали и събори
В живописна местност сред широколистна гора по висок скален венец се стича изобилно вода. В подножието е изградена чешма с няколко чучура.
Фолклорни фестивали и събори
Сред местното население е разпространено убеждението, че водата лекува различни заболявания, като нейната чудодейна сила е най-голяма между първи петли и изгрев слънце на 5 срещу 6 май.

Първи писмени сведения за водата на Дамбала дава Никола Иванов (геолог и краевед) във вестник "Арденска дума" в началото на 30-те години на миналия век.

Той пише: "...Ясно като бял ден е, че тази вода още в далечно минало е ценена високо било като спасителна водопойна станция на тоя праисторически път, било като лечебна...

И още: ....
Всяка година на Гергьовден тук се стича маса народ, даже от три дена разстояние, да пие и си вземе от тая вода. Посещава се не само от турците, а и от много българи от Хасковско, а най-важното е, че със стъкла се праща чак в Родосто, Цариград и Анадола на турци, отдавна изселили се от тук. Бях свидетел да се изпраща от тая вода в колети чак в Бурса..."

За бликването на водата и причината за нейните чудотворни свойства сред алианското населенние в района се разказва следното предание:
Лековитата вода е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте), които са духове, невидими за грешните и видими за чистите и съвършени праведници. Това са духовни водачи, дошли по тези земи от Хорасан, притежаващи божествена сила, и правещи само добрини. Събрали се на платото над скалния масив, като всеки донесъл със себе си божествена храна (фурми, грозде, цитрусови плодове, инджир и др.). Седнали на Софра кая (каменна трапеза), нахранили се, но нямало вода да уталожат жаждата си.
Фолклорни фестивали и събори
Тогава Яран баба показал неземните си дарби, ударил с юмрук скалата и бликнала голяма вода. Плиснала към долината и близкото село Летовник (Язла). Стреснал се Яран баба - селото ще се удави, грабнал серна вълна и запушил извора. "Като не тече, нека поне да капе...", изрекъл той. Така и до ден днешен водата се стича по отвесните скали. Сътворена от светци, водата има живителна, прераждаща и здравословна сила. В близост до извора е тюрбето на Яран баба, което се поддържа и почита и до днес от алианското населенние в района.

Фолклорни фестивали и събори
Ритуалното, здравословно обмиване се изразява в следното:
Добре е нощта на 5 срещу 6 май да се прекара на открито в района около чешмата (в чудесна смесена широколистна гора). В полунощ се измиват последователно очите, ушите, главата, гърдите, ръцете, краката.

Ритуалното обмиване се извършва 3 пъти последователно, като се произнася следната фраза (или друга с подобно съдържание):
- Болката тук да остане, нека има здраве за мен и всички мои близки...

Пуска се монета в коритото на чешмата, оставя се част от бельото по клоните на съседните дървета. За препоръчване е да се остави бельо от болното място (кърпа - за глава; чорап - за краката, потник или блузка за гърдите и дробовете и т.н...)

По изгрев слънце мястото се напуска.
Може да се вземе вода за останалите в дома хора и животни, като при необходимост им се дава за пиене от нея. Водата наистина е хубава и дълго време остава чиста, бистра и вкусна...
Фолклорни фестивали и събори
За да има ефект се препоръчва 3 години подред мястото да се посещава и ритуалът да се изпълнява.
Казват, че най-много помага за преодоляване на заекване при деца, за проблеми с очите и при заздравяване на открити рани.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания