На софра с веселба

Фестивал на зелениката
ежегодно събитие

гр.Малко Търново,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4.7 от 7 гласа
Май 2020

 
Фестивал на зелениката, провежда се през месец май (периода на цъфтеж на странджанската зеленика). Всяка година фестивала се мести в различно селище. През 2018 г. ''Фестивалът на зелениката'' ще бъде в местността „Водиците”
Фолклорни фестивали и събори
Нека припомним, че зелениката е символа на парка. Едноименният фестивал събира стотици гости от цяла България.
Фолклорни фестивали и събори
Всяка година богата празнична програма включва още различни състезания и конкурси . Пред гостите местните хора представят своите кулинарни умения, танци и ръкоделия, известни в цялата страна.
Фолклорни фестивали и събори
В нея са включени няколко конкурса – кулинарен, фото, надиграване.
Фолклорни фестивали и събори
Изпълнения на фолклорни групи и демонстрации на местни обичаи и традиции, заедно с базар на странджански продукти допълват чисто туристическите странджански изкушения – няколко похода по новоизградени маршрути, планински маратон, велоизпитания, демонстрация на „въжен тролей” и др.
Фолклорни фестивали и събори
Гостите на на събитието ще се потопят в автентичната атмосфера на планината.

Отново ще се насладят на гостоприемството на местните жители и на красотата на странджанската природа.

По предложение на специалистите от ДПП „Странджа” , са подготвени посещения до едни от най-красивите и магнетични места в тази част на Странджа – водопадите на Стоилово, тракийското оброчище Индипасха, Мишкова нива, пещерата на Бастет, връх Голямо градище, резерват Средока, градът на мъртвите – Пропадът, Камъкът, както и интерактивната екопътека на билките от „Водиците” до село Бръшлян.
Фолклорни фестивали и събори
Всичко това, заедно с официалното откриване на фестивала, е планувано за 12 май.

За следващия ден има идея маршрутите да включат туристически обекти от община Царево, която е съседна за Малко Търново, или пък турската част на Странджа като част от плана да се възстанови трансграничния характер на фестивала.

Зелениката е емблематичното растение за Странджа.
Фолклорни фестивали и събори
Свързана е с част от мистиката на планината, затова и ежегодният ''Фестивал на Зелениката'' е едно от най-значимите събития за региона.

Посетителите ще се запознаят със самобитността на странджанското културно и духовно наследство, а любителите на природата - с разнообразието на редки и атрактивни растителни и животински видове, с красотата на Странджа планина.
Фолклорни фестивали и събори
Дирекция на Природен парк "Странджа"
Адрес: 8162 гр. Малко Търново; ул. “Янко Маслинков” № 1
тел: 05952/ 36 35; e-mail: strandja_park@abv.bg


За повече информация :
ДПП ''Странджа''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания